Близько двохсот біженців війни з України можуть розміститися в гуртожитку по вул. Галлера в Гданську-Бжезьно.
Запуск хостела збігся зі зміною ситуації українських біженців, які перебувають у Польщі.

Зараз багато людей, які зупинялися в готелях, змушені були залишити ці місця. У закладі 56 номерів, переважно чотири- та тримісні. Є досить велика кухня, їдальня та кімната для додаткових потреб. Біженці отримують 15 злотих на день, щоб купити продукти харчування, але всі страви готують самі. Перебування в гуртожитку розраховане на термін до трьох місяців, тому що воно покликане допомогти їм стати самостійними. Ми б хотіли, щоб його жителі знаходили роботу під час свого перебування тут, - каже отець Януш Стець, директор Карітасу Гданської архідієцезії.

Допомога в багатьох аспектах

Місце називається «Квартира», що означає «квартира» українською мовою.

– Фахівці нашого центру працюють з резидентами в терапевтичному, юридичному та експертному напрямках перекладу. Також є мовна школа, - вказує священник Януш Стець. Мешканці також можуть скористатися невеликою зеленою площею перед закладом.

– На етапі розміщення вже присутні волонтери. Ми використовуємо перекладачів для спілкування з людьми, які хочуть жити з нами. Дні повторного поселення були важкими для людей з України, тому що ситуація, місце, умови та правила, до яких вони повинні адаптуватися, є для них новими. З часом ми зрозуміємо один одного, і я думаю, що це буде краще, - додає Сильвія Римановська, менеджер гуртожитку.

Порядок розміщення

Особа, яка бажає залишитися в гуртожитку, має з’явитися до кризового центру, повідомивши свої дані.

– Така людина спочатку проходить верифікацію в кризовому центрі, а потім приходить до гуртожитку, де ми записуємо всі дані з наданих документів і надаємо житло на певний термін, – розповідає Сільвія Римановська.

— Я тут живу з четверга. Я приїхала з Волині. Там залишилися моя бабуся з чоловіком і моїми батьками. Вони не могли поїхати. У мене є кімната тут, у хостелі, з ліжками, шафами, ванною кімнатою та всім необхідним. Раніше я вже жила у Польщі, тому мені було не важко. Тут мене дуже підтримали, – пояснює українка Анна.

Наразі понад 150 людей переїхали в хостел у Гданську-Бжезьно. Близько трьох тисяч людей перебувають під опікою Центру допомоги мігрантам і біженцям Карітас Гданської архідієцезії.