Їм також сприяє відкритість роботодавців, яка, однак, може бути придушена економічним спадом, пише "Rzeczpospolita".

«Велика частка людей з вищою освітою та велике бажання працювати – ці особливості біженців з України полегшили їм працевлаштування в Польщі на кілька місяців. Це також видно по стрімкому зростанню кількості українців, які розпочали роботу в Польщі на основі нових, спрощених після початку війни положень», — пише «Rzeczpospolita».

Видання зазначає, що, за даними Міністерства сім'ї та соціальної політики, ця цифра перевищує 290 тисяч.

«Рівень освіти серед українських біженців, який ми спостерігаємо сьогодні на ринку праці, значно вищий, ніж той, який був зафіксований серед економічних мігрантів з України до війни», – зазначив Анджей Коркус, президент агенції працевлаштування EWL, якого цитує Rzeczpospolita. Результати звіту «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії», підготовленого та опублікованого в четвер EWL, фондом EWL для підтримки мігрантів на ринку праці та Університетом Східної Європи Study.

Звіт, як зазначає Rzeczpospolita, є результатом опитування, проведеного навесні цього року. Загалом 1200 осіб – по 400 у кожній із трьох країн.

«Це підтверджує, що економічна еміграція з України змінилася еміграцією, вимушеною війною», - зазначено.

"В результаті в усіх трьох країнах більше половини опитаних біженців - люди з вищою освітою. У Румунії ця частка найвища (71%), а також найвищий відсоток висококваліфікованих спеціалістів (26%) там, що, як це не парадоксально, може обмежити бажання працювати (деякі фахівці, в тому числі ІТ-спеціалісти, працюють віддалено на поточного роботодавця)», – читаємо.