Якщо останній день припадає на 1 липня, це потрібно зробити до кінця поточного місяця – такі норми введені зміною до закону про спецдопомоги.

На початку липня набула чинності поправка до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом у цій країні. Регламент запровадив перший пакет системних рішень для допомоги біженцям в адаптації в Польщі.

Крім того, поправка змінила правила звернення за грошима для допомоги біженцям (40 злотих на особу на день). Відтепер заяву про призначення пільги необхідно подати протягом місяця з останнього дня періоду, на який подається заява. Якщо останній день цього терміну був перед зміною правил, тобто до 1 липня, то заявку слід подати до 31 липня.

Поправка також запровадила тимчасове рішення у випадку пільг для допомоги біженцям, які не мали номера PESEL. Заявки на отримання таких пільг будуть доступні протягом 14 днів з 1 липня. Вони можуть покрити період допомоги до 30 квітня. Їх необхідно подати на формі за попереднім зразком (до 30 квітня).

Перехідне положення випливає з того, що з 30 квітня заявки на отримання допомоги повинні містити номер PESEL біженця. Попередня новела, яка ставила таку вимогу, передбачала, що вона не поширюється на вже подані заяви. 14-денний перехідний період тепер дасть можливість подати заявку на пільги тим, хто надавав допомогу до того, як біженці могли отримати PESEL, але не подавав заявку на фінансову підтримку до набрання чинності попередньою поправкою.

Пізні заявки не будуть визнані, і ви не зможете отримати гроші за свою допомогу.

Допомога призначається на період надання допомоги не більше ніж 120 днів з дня перебування біженця в Польщі. Гміна може продовжити цей термін, якщо допомога надається особі з інвалідністю, жінці старше 60 років або чоловікові старше 65 років, вагітній жінці, особі, яка виховує дитину до 12 місяців, особі, яка доглядає щонайменше трьох дітей. один, а також неповнолітній, який приїхав до Польщі без опікуна.

Заявка подається в офіс гміни або його підпорядкований підрозділ. На розгляд такої заяви гміна має один місяць. Надання пільги може залежати від перевірки умов проживання та харчування.