Окрім матеріальних подарунків, медикаментів та генераторів, Львів отримав п’ять міських автобусів та автомобіль швидкої допомоги з Кракова. Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий приїхав до Кракова, щоб подякувати президенту Яцеку Майхровському та мешканцям за допомогу, яку вони надають місту, а також повідомити подробиці будівництва Національного реабілітаційного центру «Нестримні» у Львові.

Від початку війни ми реагуємо на кожне звернення львівської влади про допомогу, – зазначив мер Кракова Яцек Майхровський.

Ми контактуємо з нашими партнерами зі Спілки метрополій польських міст, щоб спільно створити центр, який допомагатиме в реабілітації дітей, - додав мер Кракова.

Мер Львова Андрій Садовий подякував меру Кракова та мешканцям за підтримку та допомогу, яку надають львів’янам та українцям.

Ми плануємо збудувати у Львові один із найбільших у Європі реабілітаційних центрів, відповідатимемо на потреби тисяч наших громадян, які потребують психологічної та соціальної підтримки, а також сучасні протези чи імплантати, - повідомив міський голова Львова, презентуючи подробиці його впровадження.

Під час візиту до Кракова мера Львова супроводжували його заступник, уповноважений Львівської міської ради з питань бізнесу Сергій Кіраль та соціальний радник з питань гуманітарної допомоги, журналіст, директор «Львівського Медіафоруму» Остап Процик. Під час зустрічі з президентом Яцеком Майхровським було підведено підсумки співпраці між Краковом і Львовом на сьогодні та плани щодо подальшої співпраці між двома містами у сфері гуманітарної, соціальної та медичної допомоги.

Делегація також відвідала виставку під відкритим небом «Краків, Київ, Львів та інші загальні місця», яка знаходиться у павільйоні Виспянського на площі Всіх Святих.

Допомога Кракова Львову

Як місто-партнер Львів був бенефіціаром гуманітарної допомоги, що надходила з Кракова з перших тижнів війни. Перший збір подарунків для України, організований у Кракові наприкінці лютого на стадіоні «Вісла», став лише відповіддю на заклик мера Садового.

У березні Краків передав Львову 6 вантажівок із гуманітарною допомогою, серед яких десяток електрогенераторів. Наступні вантажівки та автобуси регулярно надсилали краківські компанії (наприклад, Wodociągi Krakowskie) та установи (наприклад, Nowohuckie Centrum Kultury). Журналом «Краківська допомога» регулярно користуються волонтери гуманітарного штабу НУ «Львівська політехніка» та Львівська центральна церква баптистів.

Цілеспрямовану допомогу з Кракова отримали лікарні Львова: Клініка інтенсивної терапії з відділенням ХЕД, Клініка реабілітації та паліативної допомоги, Львівська профспілка акушерок та гінекологів, Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, яку вони отримали від міської лікарні Г. Нарутовича, машина швидкої допомоги, заповнена ліками та медичними засобами.

У Кракові передала місту Львову 5 сучасних міських автобусів марки Solaris Urbino. Краків організував численні менші гуманітарні транспорти для управління Львівського військового округу та військових частин, дислокованих у Львівському окрузі. Львів, поряд з містами Києвом та Виноградовом, став бенефіціаром допомоги, затвердженої 11 травня 2022 року міською радою Кракова. Загальна сума 500 тис. злотих розподіляли між містами і купували за них військову техніку.

Допомога Україні

Наразі Краків надав українським муніципалітетам 80 вантажівок і понад 150 менших вантажівок / легкових автомобілів з гуманітарною допомогою, а також загалом 6 автобусів MPK і 1 автомобіль швидкої допомоги. Лікарня Жеромського, яка відкрила спеціальний банківський рахунок «Ліки для України», зібрала там майже 400 тисяч. злотих, на які були закуплені ліки для лікарень Києва, Одеси та Луганська.

З кінця лютого Краків заселили майже 180 тис. біженців з України, яким він надав фінансову, соціальну та психологічну допомогу. Перед війною в Кракові офіційно проживало (працювало чи навчалося) 70 тис. українців.

У співпраці з іноземними партнерами Краків організував переселення українських біженців до Орлеана, Лілля, Солури та Інсбрука. У Кракові діє відділення УВКБ ООН – Агентства ООН у справах біженців. У червні Краків отримав 15 фур подарунків від ООН, присвячених українським біженцям.