420 польських компаній зацікавлені у відновленні експорту в Україну та відбудові країни в рамках програми, запущеної МРіТ та Польським агентством інвестицій і торгівлі, повідомили в Міністерстві розвитку і технологій.

Вже 420 польських компаній підписалися на програму, повідомили в Мінрозвитку.

Як повідомив міністр розвитку та технологій Вальдемар Буда, компанії, які потраплять до списку, зможуть скористатися преференціями, зокрема, у сфері доступу до юридичних послуг, страхування, експортних гарантій. Він додав, що програма передбачає консолідацію підприємців, класифікацію та визначення суб’єктів та галузей, зацікавлених у виході на український ринок.

Більшість заявок з будівельної галузі

Згідно з інформацією PAIH у середу, оціночна вартість відновлення збитків від війни в Україні становить 750 мільярдів доларів. У ньому додали, що прогресуюче руйнування вказує на «величезний обсяг роботи, до якого повинні бути готові компанії, які приєднуються до проекту реконструкції».

За даними PAIH, найбільше заявок надійшло від будівельної галузі – це третина компаній, які бажають взяти участь у цьому проекті. Далі йдуть компанії з ІТ-індустрії, а також виробники машин, ліків і продуктів харчування. Переважна більшість зацікавлених бажають експортувати товари та послуги, а також співпрацювати з суб’єктами в Україні, в тому числі субпідрядними. Кожне третє підприємство також хоче інвестувати в нашого сусіда, - повідомили.

Оператором програми в рамках проекту Міністерства розвитку і технологій є Польське агентство інвестицій і торгівлі (PAIH). Мета – створити базу даних польських підприємців, які будуть зацікавлені повернутися на український ринок. Проект відкритий для суб’єктів, які: є польськими підприємствами; не співпрацюють з російськими та білоруськими суб'єктами, які перебувають під санкціями; заявляють про готовність брати участь у «Польській програмі відбудови України»; хочуть працювати в Україні під час післявоєнної відбудови та відповідають критеріям, зазначеним у формі заявки.

Як нагадав PAIH, нинішній набір персоналу є першим етапом проекту, після чого заявки будуть проаналізовані та розподілені для виконання конкретних завдань. Переважна більшість повідомлень надходить від компаній із сектору МСП. Майже дві третини зацікавлених осіб – це суб’єкти господарювання з чисельністю працівників менше 50 осіб. Заявки подали також майже 50 компаній із кількістю працівників 250 і більше осіб. На наступному етапі програми будуть проведені консультації з підприємствами, які виявили готовність допомогти. За результатами консультацій буде розроблено оптимальну модель роботи, а учасників скеровуватимуть до завдань, які найкраще відповідають їхнім можливостям – додали в PAIH.