Європейська комісія прийняла рішення, яке дозволяє країнам-членам тимчасово скасувати мито та ПДВ на імпорт із третіх країн продуктів харчування, ковдр, наметів, електрогенераторів та іншого екстреного обладнання, призначеного для постраждалих від війни українців.

Цей захід допоможе державам-членам прийти на допомогу українцям як в ЄС, так і в їхній країні, сприяючи доставці життєво важливих гуманітарних вантажів. Це абсолютно правильно, заявив комісар з економіки Паоло Джентілоні, цитований у прес-релізі.

За оцінками, після вторгнення Росії в Україну понад 14 мільйонів людей, або 30 відсотків. населення України було переселено. Понад 6,2 мільйона українців виїхали до країн ЄС, а майже 8 мільйонів були змушені залишити свої домівки, але залишилися в Україні.

Це створює великий тиск на держави-члени, які повинні надавати гуманітарну допомогу великій кількості людей, які тікають від війни, одночасно підтримуючи внутрішньо переміщених українців, яким загрожує голод і хвороби, заявили в Комісії.

Звільнення від сплати мита та ПДВ поширюється на товари, імпортовані:

Державні організації (державні органи та органи публічного права, включаючи лікарні, державні організації, регіональні органи влади, муніципалітети / міста тощо)

Благодійні або філантропічні організації, схвалені компетентними органами держав-членів.

Сьогоднішнє рішення доповнює нові правила ПДВ, прийняті в квітні, які дозволяють державам-членам поширювати це звільнення на внутрішні постачання товарів і послуг, включаючи пожертвування, жертвам катастроф.