За номером 56 611 84 04 біженці отримають пакет необхідної інформації про, зокрема, житло, допомога, пропозиції роботи чи заходи для дітей.

З 8 липня 2022 року запроваджуємо Торуньську лінію довіри України. Ця гаряча лінія замінює інформаційний пункт на залізничному вокзалі Торунь Головний, повідомляє мер Міхал Залеський. – Як планується, «гаряча лінія» працюватиме три місяці, рішення про продовження цього терміну прийматиметься постійно.

Телефон Гарячої лінії Торунь Україна 56 611 84 04. Вона працюватиме з понеділка по п’ятницю з 8:00-20:00 та в суботу з 8:00-14:00.

Гаряча лінія завжди працюватиме двома людьми. Один, хто знає реалії польського правового статусу та норми, другий знає українську, і може контактувати з біженцями, пояснює президент Міхал Залеський.

Офіс гарячої лінії також буде оснащений мобільним телефоном, який дозволить працівнику швидко надсилати інформацію через специфічні для українців додатки (Viber, Telegram).

Гаряча лінія також має спеціальну електронну адресу:

info.ukraina@um.torun.pl. Він буде використовуватися у випадках, коли, наприклад, потрібно надіслати форму, посилання на веб-сайт тощо.

Зателефонувавши на гарячу лінію, жителі України зможуть отримати інформацію, зокрема, про: проживання; вирішення службових питань (PESEL, пільги); Торуньські пункти надання матеріальної допомоги та інших джерел підтримки; громадський транспорт; медичне обслуговування та освіта, включаючи зарахування до школи на всіх рівнях;

Крім того, буде доступна інформація про актуальні пропозиції роботи від PUP; культурно-розважальна та туристична пропозиція або пропозиції відпочинку для дітей з України. Також абоненти отримають консультації щодо безкоштовної юридичної та психологічної допомоги.

Оператори гарячої лінії створюватимуть щоденні та щотижневі звіти про інтерес до сервісу. Найпоширеніші питання будуть включені у форму (FAQ) і використані в інформації на веб-сайті torun.pl.

Гарячу лінію обслуговуватимуть працівники підприємств гміни міста Торунь та перекладачі з 3 українських неурядових організацій: Асоціації «Добро для добра», Асоціації «Міжнародна ліга» та Асоціації «Інститут протидії виключенню». На кожну зміну буде один працівник комуни та один перекладач від НУО. Контролюватиме все контент-координатор.

Важливо, що гаряча лінія створюється замість інформаційного пункту, який працює з 1 березня 2022 року на залізничному вокзалі Торунь Головний. Як і в багатьох містах Польщі, також у Торуні через видиме зменшення кількості людей, які користуються пунктом, його поступово припиняють. Його останній робочий день – 8 липня 2022 року.

Загалом за чотири місяці роботи пункт обслужив 9094 громадян України.