Зробити ринок праці більш гнучким, збільшити можливість використання курсів польської мови, а також створити дитячі садки для дітей з України – це найважливіші положення поправки до закону про допомогу громадянам України, підписаного президентом Анджеєм Дудою.

В основному поправка стосується ринку праці та освіти.

Документ також містить рішення, спрямовані на випадки отримання пільг громадянином України, який втратив на них право.

– Поправка передусім має на меті зробити ринок праці більш гнучким, збільшити можливості користування курсами польської мови громадянами України, а також створення дитячих садків для дітей з України. Системні рішення мають допомогти нашим східним сусідам легше та швидше знайти шлях у новій польській реальності, каже міністр сім’ї та соціальної політики Марлена Малонґ.

Кращий доступ до реєстру українців, які отримали PESEL

Зміни до Закону про допомогу громадянам України також містять рішення, які адаптують положення до ситуації, коли прямий в’їзд на територію Республіки Польща з території України більше не є необхідним для того, щоб громадянин України підпадав під дію положення Закону. Чинні правила передбачають в’їзд лише через кордон, де здійснюється прикордонний контроль. Тим часом в’їзд міг відбуватися через внутрішній кордон – наприклад, через кордон зі Словацькою Республікою.

Поправка призначає головнокомандувача Прикордонної служби компетентним органом, що діє як національний контактний пункт з метою обміну інформацією про осіб, які користуються тимчасовим захистом, з компетентними органами інших держав-членів Європейського Союзу, а також розширює каталог суб’єкти, які мають доступ до реєстру громадян України, яким надано номер PESEL воєводам.

Нові положення розширюють повноваження Державного агентства стратегічних резервів щодо прийняття у вигляді дарування, зберігання та доставки та вивезення на територію України, крім лікарських засобів, також виробів медичного призначення.

Що стосується грошової допомоги у розмірі 40 злотих на проживання та харчування, поправка вводить принцип, що заява на грошову допомогу подається протягом одного місяця з останнього дня періоду, на який подається заява; заявки, подані після закінчення встановленого терміну, розглядатися не будуть.

Документ також спрощує порядок колективного проживання та технічні та будівельні умови будинків, які використовуються для такого проживання громадян України. На практиці поправка спрощує процедури, пов’язані з реконструкцією, реконструкцією, зміною цільового призначення будівель або їх частин, що перебувають у власності органів місцевого самоврядування.

У Польщі проживає понад 3 мільйони українців

Союз польських митрополій представив свої останні дані щодо українців у Польщі. Вони свідчать, що на кінець травня в нашій країні проживало 3,37 млн ​​громадян України, а лише в найбільших містах Польщі 1,43 млн. В останній групі 28 відсотків хочуть знайти квартиру в Польщі, а 27 % шукає роботу в Польщі.

Також відомо, що 67 % жителів найбільших польських міст долучилися до допомоги біженцям, а 525 тис. ці жителі приймали громадян України у своїх будинках і квартирах.