Вони знайшли продумані подарунки, такі як уроки польської мови, босоніжки для дітей, комп’ютери та сумочки. Для всіх потребуючих сімей знайшлися донори.

Люди, навантажені посилками, заходять до квартир і приносять багато радості. Зазвичай дія Szlachetna Paczka відбувається взимку, але цього року стартував особливий випуск – Solidarna Paczka. Цими вихідними 1119 українських родин відчули, що про них хтось піклується. — Прийшло три пакунки. Просто немає слів. Не знаю, як дякувати, – каже Олена Хандія.

– Посилки відрізняються від грудневих тим, що в цих посилках то садок для дитини, то курс польської мови, тобто така допомога довгострокова, – пояснює Йоанна Садзік, президент асоціації Весна, яка організовує акцію Szlachetna Paczka. У посилках від донорів також є те, що потрібно тут і зараз. Особливо для біженців, які втекли взимку і думали, що збираються повернутися до своєї країни.

Тепер дітям знадобляться босоніжки чи м’яч, а пані Тетяні – візит до офтальмолога, бо в розбомбленому будинку в Харкові залишилися окуляри. Радість сімей Пані Оксана Шевчук втекла з синами з Житомира. Чоловік жінки залишився воювати з росіянами. – Забрала дітей і пішла невідомо.

(Дітям – прим. ред.) тут подобається, але вони хочуть бачити свого тата, – каже українка. Пакунки не змусять дітей сумувати менше, але вони принесуть полегшення або замінять нормальну життя. Тетяна і Любов — дочка і мама. Вони знайшли роботу, доглядають за людьми похилого віку, але тепер хтось подбав про них, поклавши сумочки в посилки.

– Підемо ошатні на чашечку кави, – радісно каже пані Тетяна.

У свою чергу пані Олена дякує своїм дітям за те, що вони знову посміхаються. Жінка в посилках знайшла, серед іншого, комп'ютер, завдяки якому перспектива роботи стала ближчою. Дарувальники навіть подумали, що пані Оксані, яка є дерматологом, стане в нагоді книга з цієї галузі медицини.

– Мені бракує слів саме з медичної термінології. Щоб щось написати, я поки що не можу, – каже українець.

Побоювання волонтерів не справдилися: творці та волонтери Solidarna Paczka – ті самі, що щороку перед Різдвом організовують Шляхетний пакет – боялися, що втомлені допомагати поляки не впораються. Однак це спрацювало.

– Посилки часто готували набагато більше людей, аніж зимову посилку, бо за ті самі гроші можна купити менше речей, – наголошує Йоанна Садзік.

– Цей збір коштів ми робили всією компанією. Спочатку ми обрали три родини, а згодом ми побачили, що бажаючих допомогти так багато, що обрали четверту сім’ю, – каже Анастазія, донор Solidarna Paczka. Волонтери Szlachetna Paczka вже шукають більше, щоб повторити «диво-вихідні» взимку.