Радники Гданська прийняли резолюцію, згідно з якою площа на перехресті вулиць Partyzantów і Matka Polki отримала назву Bohaterkiego Mariupola Square. Пропозицію зробити такий жест прозвучала під час одного з березневих засідань міського голови Вадима Бойченка. Ініціатива була сприйнята з розумінням як міською владою, так і всіма депутатами, тому вдалося швидко підготувати проект і винести його на голосування.

Радники були одностайні

Міська рада Гданська подала пропозицію назвати Маріупольську площу Богатерського. Рішення прийнято одноголосно. Про це раніше у своїх заявах на початку 49 сесії РМГ посилалися представники клубів ради.

– Це дуже важлива постанова, постанова про найменування площі. Нагадаю, що ми приймали в цій кімнаті дистанційно мера Маріуполя, а потім, в той же день, під час тієї сесії, нам вдалося об’єднати радників усіх кубів і знайти локацію навколо ініціативи присвоєння імені Героя Маріуполя. Площа та пошук місця», – сказав Цезарі Шпєвак-Довбор, голова клубу радників Громадянської коаліції.

– З самого початку війни в Гданську та в усій країні ми підтримуємо наших друзів, наших союзників в Україні як через політичну, військову та дипломатичну допомогу там, так і тут, у Гданську, приймаючи наших друзів, приймаючи наших братів. як у своїх домівках, так і в різних осередках, які підготувало місто чи польська держава – додав Кароль Рабенда, віце-голова клубу ПіС.

- Ми всі вболіваємо за те, щоб ця війна якнайшвидше закінчилася, тому що вона пов'язана з величезними людськими втратами, багатьма нещастями, багато людей загинуло, померло та було вбито в Бучі та в усіх інших містах, - сказала Беата Дунаєвська, голова клубу «Все для Гданська». .

– Я глибоко вдячний за рішення назвати площу у Вжещі іменем Героїчного Маріуполя. Це дійсно дуже важливе рішення для українців і України. Маріуполь став однією із символічних точок російського варварства. Тому що те, що відбувається в Маріуполі, це вже не війна. Це знищення міста і всіх його мешканців – від малого до найстаршого, – заявив одразу після ухвалення резолюції генеральний консул України в Гданську Олександр Плодистий.

– Але місто захищається від усіх декларацій російського лідера. Це місто і боротьба в цьому місті є символом. Символ протистояння українського народу агресії Росії. Ця боротьба триватиме до кінця, до перемоги, додав він.

Відповідь на пропозицію мера Маріуполя

Спеціальним гостем XLVIII сесії Гданської міської ради був через Інтернет Вадим Бойченко – мер Маріуполя, міста-партнера Гданська. Він представив драматичне становище міста, оточеного росіянами. Він також запропонував вшанувати подвиг захисників Маріуполя в назві однієї з вулиць Гданська.

– Дуже важливим, символічним жестом підтримки для нас було б назвати одну з вулиць Гданська іменем міста-героя Маріуполя. Таке звання дав президент Зеленський нашому місту, – сказав під час сесії міський голова Вадим Бойченко. – Місто, яке так сильно постраждало під час російської агресії і яке продовжує невпинну боротьбу. Така назва вулиці означатиме, що Маріуполь присутній у серці кожного жителя Гданська. Я впевнений, що ми переможемо і відбудуємо Маріуполь. Це відбудоване місто також включатиме вулицю міста Гданська.

– Я заявляю, що ми шукатимемо гідне місце для вшанування пам’яті міста-героя Маріуполя, – відповіла тоді президент Олександра Дулькевич.

Вже наприкінці сесії радника міста Гданська повідомили, що є спільний проект усіх трьох клубів радників. Місце було обрано в престижній частині Вжеща. Це площа, розташована на перехресті вулиць Матка Польки та Партизантів. Територія доглянута, з естетичними лавочками, густо засаджена деревами, які створюють тінь у спекотні дні.
Більше, ніж точка на карті

В обґрунтуванні постанови читаємо:

Маріуполь був містом, схожим на Гданськ – відкритим, розташованим на березі моря, зі схожою кількістю мешканців. Це було ... бо його практично зрівняли із землею під час наступу російських військ на Україну, який розпочався 24 лютого 2022 року. Символом жорстокості окупантів став розбомблений Драматичний театр, у підвалах якого переховувалися тисячі мирних жителів, переважно жінок і дітей, а заклад був позначений написом ДЕТИ, який було видно з повітря. Хоча сьогодні Маріуполь виглядає як Гданськ після закінчення Другої світової війни чи Варшава після Варшавського повстання, незважаючи на брак води, їжі та медикаментів, місто в облозі все ще обороняється. Не покинули його ні всі жителі, ні героїчні захисники.