Він зможе вмістити 50 осіб. 30 червня його офіційно відкриють.

У колишній садибі Тишкевичів у Порембі Велійкій ще кілька років тому працювала початкова школа. Будівля належить гміні Освенцим. Кілька тижнів тому мер цієї гміни Мірослав Смолярек вирішив пристосувати її під «соціальний дім для біженців з України».

Свою ідею він звернув до товариства «Позитив» в Освенцімі, яке займається переважно збором коштів для хворих дітей, але також допомагає іншим людям у скруті.

Гмінне самоврядування та асоціація залучали спонсорів (у тому числі з-за кордону) та волонтерів, щоб адаптувати садибу у – за можливості – затишний дім для біженців війни з України. Він зможе вмістити 50 осіб.

Перший десяток людей, мами з дітьми, вже поселилися. У їх розпорядженні кімнати, санвузли, кухня, пральня, а для дітей – ігрова кімната. Вони також отримують їжу. Варто додати, що біженці з України разом із польськими волонтерами брали участь у підготовці будівлі до проживання, а тепер дбають про порядок і чистоту в закладі.

Крім житлових приміщень і підсобних приміщень, у будівлі знаходиться також склад подарунків для українців, який досі діяв у Народному домі в Плавах, подарованому Товариству «Позитив» місцевою владою гміни Освенцим.

У відкритті «соціального дому для біженців» у Порембі Великій візьмуть участь, між іншим, В'ячеслав Войнаровський, Генеральний консул України в Польщі.