Вони свідчать, що на кінець травня в нашій країні налічувалося 3,37 млн ​​громадян України, а лише у найбільших польських містах 1,43 млн. В останній групі 28 відсотків хочуть знайти квартиру в Польщі, а 27 % шукають роботу.

Під час другого дня Всесвітнього міського форуму в Катовіце серія останніх доповідей Дослідницько-аналітичного центру Союзу польських митрополій ім. Павла Адамовича про українців у 12 найбільших містах Польщі. Перші дані з цих звітів уже доступні.

Одна з них містить оновлену приблизну кількість українців, які проживають у Польщі та найбільших польських мегаполісах. Це продовження звіту, створеного Центром аналізів і досліджень УМП, під назвою «Міська гостинність: велике зростання, виклики та можливості», яка була опублікована наприкінці квітня цього року. Це був перший документ у Польщі, який представляє точні оцінки кількості українців та українок у Польщі, а також показує їх місцезнаходження за допомогою унікального методу Geotrapping.

Поточні, оновлені результати отримані з дослідження, проведеного серед мешканців 12 найбільших польських міст щодо допомоги біженцям з України, та з вивчення ситуації з біженцями, які звертаються до PESEL. Додатково було показано дані про українських студентів з Освітньої інформаційної системи.

За підрахунками Союзу польських митрополій, кількість українців у Польщі на кінець травня 2022 року становила 3,37 мільйона, а лише в містах, що входять до цієї організації, – 1,43 мільйона (у квітні – 3,85 мільйона та 1,6 мільйона, і 3 березня 19 млн і 1,37 млн). Збільшення кількості учнів у навчальних закладах цих міст із січня по травень досягло 106%.

На основі цих досліджень також можна було визначити плани та потреби українців, які подали заявки на PESEL у 12 найбільших містах Польщі: 28 відсотків. респондентів хочуть знайти квартиру в нашій країні, а 27 відс. шукаю роботу. Проте 22 відс. він не знає, коли і чи повернеться в Україну.

Відомо також, що 67 проц. до допомоги біженцям залучилися жителі найбільших польських міст, а 525 тис ці мешканці приймали громадян України у свої будинки та квартири.