Уряд продовжує плату в розмірі 40 злотих за гостинність людей з України, яким важко стояти на ногах – знайдіть роботу в Польщі та винаймайте квартиру. Серед них є люди з інвалідністю та їхні опікуни. Однак лише невелика частина з них матиме шанс скористатися підтримкою. Все через формальності.

Немає документації

Рятуючись від бомб, важко згадати про свій паспорт, не кажучи вже про медичну документацію чи довідку про інвалідність. І вони необхідні для продовження виплати аліментів. Згідно з повідомленням уряду, комуна продовжить більш ніж на 120 днів термін отримання пільг суб’єктам, які надають житло та харчування громадянам України, які мають посвідчення інваліда чи ступеня інвалідності чи довідку, зазначену в Законі про професійно-технічну та професійну діяльність. Соціальна реабілітація та працевлаштування інвалідів.

– Щоб отримати таку довідку в Польщі, потрібно спочатку зібрати медичну документацію. Для цього в рамках відвідувань, які оплачує Національний фонд здоров’я, доводиться чекати до кількох місяців. Після подачі документів ухвала теоретично має бути видана протягом 30 днів. На практиці їх можна отримати не раніше, ніж через три місяці, – каже проф. Павло Кубіцький з SGH.

Люди з інвалідністю, які втекли до Польщі перед війною, зазвичай не встигали отримати рішення. Тому уряд хоче спростити – можна буде подати документ, що підтверджує 1-й або 2-й ступінь інвалідності, виданий в українській системі підтвердження інвалідності.

– Багато людей не взяли з собою документи. В Україні деякі люди з інвалідністю взагалі не намагалися отримати довідку. Формальності займають кілька років, а рішення часто носять тимчасовий характер. Підтримка, пов’язана зі статусом інваліда, є скромною, – каже Лонгін Грачик із Фонду Арі Арі. І додає, що мало хто з інвалідів скористається можливістю продовження виплати 40 злотих.

– Українці дуже часто звертаються до нас за допомогою в організації перевезення інваліда. Хочуть на Захід, в т.ч. до Данії, - каже Лонгін Грачик.

Вони не підуть на роботу

Передбачається, що допомога у розмірі 40 злотих отримають інвалід, особа, яка за ним доглядає, та кожна неповнолітня дитина.

Також інші громадяни України, які не можуть стати незалежними через особисті обставини, зможуть отримати підтримку понад 120 днів. Це люди похилого віку - жінки старше 60 років і чоловіки старше 65 років, а також вагітні жінки або особи, які виховують дитину до 12 місяців. Пільга також стосуватиметься кожного з їхніх неповнолітніх дітей. Також виплачуватимуть людям, які доглядають щонайменше трьох дітей у Польщі. Також 40 злотих потрібно заплатити за дітей, які приїхали до Польщі без догляду.