Перевірте найважливіші відмінності, щоб не ризикувати штрафом під час руху по польських дорогах.

Обмеження швидкості

Одне з найважливіших питань у дорожньому русі – дотримання правильної швидкості. Це тому, що перевищення швидкості є однією з найпоширеніших причин аварій. Щодо нормативно-правових актів в Україні, то вони відносно подібні до польських, але все ж можна помітити незначні відмінності. Максимальна швидкість руху по місту та населеним пунктам Польщі та України становить 50 км/год. Що стосується їзди по швидкісних дорогах, то тут українці зможуть трохи розігнатися від 110 км/год до 120 км/год. Аналогічна ситуація і з автомобільними дорогами. У Польщі максимальна швидкість, до якої можна розігнатися на дорогах такого типу, становить 140 км/год, а в Україні на 10 км/год нижче. Якщо ви плануєте їздити по автомагістралі найближчими днями, дізнайтеся, як купити квитки. Коли ми заблукаємо в дозволених межах, найбезпечнішим рішенням буде просто звернути увагу на знаки і підлаштувати свій темп під них.

Обмеження алкоголю в крові

Відповідно до закону в Польщі, як у велосипедистів, так і у водіїв може бути 0,2 проміле алкоголю в крові. З іншого боку, якщо у нас в крові більше 0,5 проміле крові, то в світлі закону ми будемо злочинцями. Коли поліція спіймає нас у такому стані, ми обов’язково заплатимо навіть 10 штрафних балів, штраф не менше кількох тисяч злотих, а в крайньому випадку навіть обмеження волі чи ув’язнення.

Правила для велосипедистів

Велосипедисти повинні їздити по виділених велосипедних доріжках або по вулиці. Пішохідну доріжку можна використовувати в крайньому випадку, коли автомобілі, що рухаються по вулиці, рухаються зі швидкістю більше 50 км/год. З іншого боку, діти до 10 років разом зі своїми опікунами можуть пересуватися тротуаром без обмежень. Коли ми їдемо ввечері або вночі, наш велосипед повинен бути належним чином освітлений, як ззаду, так і спереду. Важливо, що вам також знадобиться хоча б один робочий гальмо і дзвінок.

Пріоритетні пішоходи

Коли ми бачимо пішоходів, які наближаються до переходу, то ми повинні зупинитися і пропустити їх. У такій ситуації вони мають пріоритет, а незупинка на смугах може спричинити штраф у розмірі 1500 злотих (приблизно 9909 грн). Таку ж суму ми заплатимо, якщо офіцери зловлять нас, коли ми обганяємо інші транспортні засоби на пішохідному переході. У Польщі не дати дорогу пішоходам досі є дуже великою проблемою і, за статистикою, за таку діяльність виписують найбільше штрафів.

Обов'язкове освітлення

Відповідно до польського законодавства, ближнє світло в автомобілі має бути увімкненим цілодобово, незалежно від часу доби, в який ми рухаємося. В Україні цей обов’язок дещо інший, і водіям доводиться вмикати світло лише з 1 жовтня по 1 травня, а також вночі та під час негоди. Особливо варто пам’ятати про це правило, адже штраф за відсутність світла може становити до 300 злотих (близько 1983 грн).

Перевезення дітей

Якщо у нас дитина зріст не більше 150 см, то перевозити її потрібно буде в відповідному автокріслі або автолюльці, адаптованому під його зріст і вагу. Виняток становить, коли зріст дитини більше 135 см. Тоді його можна перевозити на задньому сидінні без сидіння, якщо його зріст і вага не дозволяють вибрати правильне сидіння. В Україні, однак, обов’язок їздити в сидіннях поширюється на дітей, які ще не досягли 145 см. Це положення, які також варто пам’ятати, оскільки перевезення дитини без належного захисту може спричинити штраф у розмірі 300 злотих (приблизно 1983 грн.) і до шести штрафних балів.

Культура водіння в Польщі

Ні для кого не секрет, що більшість водіїв у Польщі їздять дуже нервово і не дотримуються належної культури водіння. Ми, безумовно, швидко дратуємось, а також часто зловживаємо рогом. Мало хто навіть усвідомлює, що сигнали в населених пунктах заборонені, і виняток становлять лише ситуації, які створюють реальну небезпеку або аварію. Це може стати несподіванкою, адже гудки на польських вулицях лунають надзвичайно часто і зазвичай є виразом роздратування водіїв чи бажання когось прискорити. Однак їхнє зловживання може призвести до штрафу до 100 злотих (661 грн).