Про це свідчать дані Управління соціального страхування.

Наразі в Польщі є 7458 підприємців, які сплачують внески ZUS, мають власний бізнес, які вказали українське громадянство при реєстрації свого бізнесу (за даними ZUS на кінець травня 2022 року). За останні п’ять років більш ніж удвічі зросла кількість застрахованих осіб з України (фізичних осіб), які провадять несільськогосподарську діяльність, які звернулися на страхування по вислугу років та по інвалідності – з 3376 до 7458 підприємців.

Минулого року майже на 18% зросла кількість застрахованих осіб (фізичних осіб), які займаються несільськогосподарською діяльністю, які при зверненні на страхування пенсії по вислугу років та інвалідності з України. (на 1059 осіб), це найбільший приріст за останні 7 років - свідчать дані, підготовлені Департаментом статистики та актуарних прогнозів Соцстраху.

Дещо більший приріст громадян України, які є власниками компанії в Польщі та повідомили ZUS, помітний у квітні та травні 2022 року – на 141 та 144 особи відповідно. Для порівняння, у минулому році за відповідні місяці прирости склали 76 та 106 зареєстрованих підприємців.

За п’ять місяців поточного року кількість підприємців з громадянством України, зареєстрованих на пенсійне страхування за віком та інвалідністю, становила 483 особи.

Варто наголосити, що наведені статистичні дані стосуються осіб, які ведуть несільськогосподарську діяльність, які вказали громадянство України у своїй заяві на страхування по вислугу років та по інвалідності. Дані не свідчать про збільшення кількості цих людей, оскільки серед них можуть бути, наприклад, підприємці, які відновили підприємницьку діяльність після періоду призупинення.