В Управлінні освіти в Катовіце розповіли, що з самого початку дуже багато робилося для того, щоб допомогти учням з України адаптуватися в новому середовищі.

Анна Кій, директор Відділу якості освіти зазначила, що адаптація українських школярів в школах Польщі відбувається різними темпами та залежить, в тому числі й від військового, а іноді й травматичного досвіду. Вчителі розповіли, що учні, які прибули з регіонів України, які постраждали від бойових дій, спочатку були замкнутими, стриманими та потребували інтенсивної підтримки.

У перші дні після початку навчального процесу головна увага приділялася теплому прийому дітей, психолого-педагогічній допомозі та ін. Також в Сілезькому воєводстві була проведена акція, в рамках якої понад 11 тисяч учнів з України отримали рюкзаки.

У школах організовувалися різні заходи з педагогами та психологами, відвідування спортивних і культурних заходів, спільні поїздки, в тому числі й в інші країни.

Головною перешкодою в навчанні українських біженців є незнання польської мови, тому її вивченню приділятиметься підвищена увага.