Вони будуть, наприклад, для ремонту квартир чи обладнання шкіл.

Сілезький воєвода Ярослав Вєчорек опублікував на своїй сторінці у Facebook інформацію про кількість українських біженців, у тому числі студентів, які, рятуючись від війни на батьківщині, опинилися в Сілезькому воєводстві. На основі кількості виданих номерів PESEL він визначив, у яких ґмінах відсоток громадян України у порівнянні з кількістю постійно проживаючих є найбільшим. І ось серед 10 гмін Крушина Ченстоховського повіту на 7 місці, де видано 299 номерів PESEL. Це 6,26 відсотка. людей, які проживали в гміні до початку війни в Україні. Звісно, ​​серед цих людей можуть бути й ті, хто в Крушині займався лише формальністю, бо це було легше та швидше, ніж у великих містах. Навіть якщо деякі з них не залишилися постійно в гміні, тягар для них оцінюється воєводою як високий.

Також воєвода порівняв кількість українських учнів, які навчаються в польських школах, з кількістю постійних мешканців. У цій статистиці Опатів Клобуцького повіту входив до 10 найбільш обтяжених ґмін. Він на 6 місці, а українські студенти становлять 1,97%. постійних мешканців комуни.

Подібне дослідження було підготовлено для повітів та міст з повітовим статусом. На Ченстоховщині, порівняно з кількістю постійних мешканців, найбільше номерів PESEL видано в Ченстоховському повіті: 3,21 відсотка. Це 7-й результат серед 36 повітів, що входять до складу Сленського воєводства. Мишківський повіт на 10-му місці (3,04%), Ченстохівський на 18-му (2,23%), Клобуцький повіт на 21-му (2,13%), Люблінецький – на 24-му (2,04%).

За кількістю студентів, пропорційно жителям Ченстохови, він посідає 5 місце серед повітів Сленського воєводства. Маємо 1339 учнів, що становить 0,62 відсотка. мешканців. Мишкувський повіт (0,38%) на 22-му місці, Люблінецький (0,33%) на 28-му, Ченстохівський на 31-му (0,3%), Клобуцький - на 33-му (0,28%).

За інформацією директорів шкіл Ченстохови, міський відділ освіти разом із відділом європейських фондів підготував перелік заходів, на які потрібні додаткові кошти. Це додаткове обладнання, наприклад з партами, стільцями, а також двомовні засоби навчання, такі як електронні перекладачі, паперові словники та підручники. Потрібні ноутбуки, якими вони могли б користуватися, а також додаткові уроки польської мови. Варто було б найняти міжкультурних помічників у школах. Важливо також надавати українським студентам психолого-педагогічну допомогу, адже вони мають багато травм, які потрібно пережити.

Є шанс на гроші, які можна використати для фінансування таких витрат. Це мають бути кошти ЄС. – У маршаллі розробляються правила розподілу цих коштів та каталог витрат, на які вони можуть бути виділені, – повідомляє прес-секретар міського управління Влодзімєж Ту. – Імовірно, вони будуть розповсюджуватися в конкурсному режимі, а конкурси будуть оголошені на межі липня та серпня.

Є одна умова – щоб мати можливість претендувати на ці кошти, міська рада має прийняти постанову, що вона захоче це зробити. Відповідний проект – на порядку денному сесії в четвер. Є навіть два проекти. Одна – гроші на підтримку учнів у школах та соціальні служби для підтримки сімей. – Це може бути, наприклад, покриття послугами догляду, тому що наразі у нас немає на це коштів, – перераховує Малгожата Мрущик, директор MOPS у Ченстохові.

– Якщо хтось звернувся до нас за такою допомогою, ми не можемо її надати. Так само, як ми не можемо призначати шкільну допомогу, яка належить учням, які внаслідок нещасного випадку не можуть фінансувати своє навчання. Відповідно до спеціального закону про допомогу біженцям з України, війна в їхній країні не є випадковою подією.

Друга постанова стосується ремонту квартир, які могли б заселити українські біженці. Вони можуть фінансуватися з фондів ЄС, також за умови ухвалення резолюції, яка дозволить претендувати на ці кошти. Управління житлово-комунального господарства в мерії відібрало 30 комунальних квартир, які тривалий час пустували через дорожнечу ремонту. Ці квартири, коли вони перестануть обслуговувати українських біженців, використовуватимуться як соціальне житло, житло для допомоги чи житла.