Ви можете залишити там непотрібну їжу, а також забрати те, що залишили інші, собі. У нашому розпорядженні є всі продукти в холодильниках.

Ідея таких холодильників народилася у 2016 році з ініціативи спільноти Foodsharing Warsaw як спосіб вирішення проблеми браку їжі. У Польщі щорічно у сміття викидається близько 9 мільйонів тонн продуктів харчування, з них 2 мільйони безпосередньо з дому. Тому ідея ділитися їжею з іншими є хорошим частковим вирішенням цієї проблеми.

Як отримати допомогу?

Ідея Food-Share проста. Ви можете принести будь-яку їжу в позначену точку і залишити її, або взяти все, що забажаєте. Виняток, однак, становлять продукти, що містять сирі яйця, м’ясо та непастеризоване молоко. Також заборонено приносити алкоголь. Упаковка повинна містити інформацію про термін придатності або дату виробництва (у випадку з домашніми консервами та стравами). У частині їдальні замість холодильника є шафи, тому деякі страви не підійдуть для такого типу точок, особливо в спекотні дні. Їжа, яку ви залишаєте, може бути простроченою, але не зіпсованою чи пошкодженою в упаковці.

Про порядок і чистоту в таких пунктах дбають призначені доглядачі, а також самі користувачі.

Які продукти я можу принести після закінчення терміну придатності?

Виробники харчових продуктів зобов’язані інформувати споживачів про термін придатності даного продукту. Якщо на упаковці написано «їжте до ...», це означає, що при правильному зберіганні їжа збереже свій смак і якість до закінчення терміну придатності (день, місяць або рік). Завдяки цьому їжа, термін придатності якої минув навіть на місяць раніше, все одно буде їстівною, не загрожуючи здоров’ю.

Другий термін, який ми часто бачимо на упаковці, — «використовувати до ...». Це означає, що продукт не можна вживати після певної дати. Коли виробник вказує, що «її слід спожити протягом ... днів з дня відкриття», то такий продукт необхідно з’їсти протягом визначеного часу з моменту відкриття.

Після закінчення терміну придатності ви можете вживати наступні продукти:

- бобові (горох, сочевиця, нут і квасоля придатні для пізнього вживання, якщо ці продукти зберігаються в сухому, темному місці і щільно закриті),

- консерви (горох, кукурудза, квасоля, якщо вони щільно закриті і зберігаються в прохолодному місці. Стежте, однак, щоб банка не іржавіла),

- сир, вершки, йогурт, кефір,

- мед,

- сіль, цукор,

- кава, чай,

- макарони, крупи, рис, борошно, какао,

- сушені овочі та фрукти, насіння.

Ви можете знайти карту, де ви можете знайти відділи харчування у вашому місті, тут.