Ми пояснюємо, як відбувається цей процес і які умови необхідно виконати, щоб відкрити компанію в Польщі.

Коли українець може створити компанію в Польщі?

Для того, щоб люди з України почали бізнес у Польщі, вони мають виконати дві необхідні умови. По-перше, їхнє перебування в цій країні має бути легальним. Це означає, що кожен, хто приїхав до Польщі після 24 лютого і заявив про бажання залишитися тут, матиме таку можливість. Але якщо ми приїхали до Польщі раніше, то маємо мати посвідку на проживання, тобто посвідку на постійне чи тимчасове проживання, довідку про тимчасовий захист чи паспорт – якщо ми використовуємо безвізовий режим.

Друга умова, яка має бути виконана, щоб відкрити власний бізнес – це наявність номера PESEL.

Як створити приватний бізнес?

У Польщі існує багато форм ведення бізнесу, але найпопулярнішим з них є індивідуальний бізнес. Таку компанію з однією особою можна безкоштовно зареєструвати на веб-сайті https://www.biznes.gov.pl/pl/, якщо у нас є надійний профіль. Також ми можемо підійти до найближчого міського чи комунального відділення і на місці заповнити відповідну заяву.

Нам потрібно буде підтвердити свою особу, тому ми повинні мати при собі дійсний документ. Для створення ФОП не потрібен певний капітал і ми можемо обрати ту форму оподаткування, яка нам підходить. Важливо, що відкриття індивідуального бізнесу абсолютно безкоштовне.

При подачі заявки ми повинні в першу чергу вказати:

- наші персональні дані

- номер нашого документа, що посвідчує особу, номер PESEL

- відомості про громадянство

- адреса проживання та адреса підприємства

- назва бізнесу, який ми придумали - у випадку приватних підприємців це найчастіше наше ім'я та прізвище, деякі люди також вибирають унікальну назву, яка, однак, має відображати характер нашого бізнесу.

- Коди PKD (Польська класифікація видів діяльності) - вказують види діяльності, які ми виконуємо. Список кодів PKD можна знайти ТУТ.

– якщо ми плануємо наймати працівників – ми повинні надати їх список

- запланована дата початку роботи

- дані податкової служби за місцем нашого проживання

Важливо, що коли наше перебування більше не буде легальним, така діяльність буде вилучена з CEIDG. Поправка до спеціального закону також передбачає нові умови для людей, які керують компанією в Польщі.

Одноосібна діяльність та оподаткування

Кожна особа, яка веде ФОП, також зобов’язана подати декларацію про вибір форми оподаткування. У цьому випадку у нас є чотири варіанти на вибір:

- оподаткування на загальних принципах - буде накладено на нас автоматично, якщо ми не вкажемо інший тип оподаткування. Передбачається, що ми платимо 17% податку до 85 528 злотих доходу, а якщо наш дохід вищий – то 32%.

- єдиний податок - постійний податок 19%.

- одноразова сума зареєстрованих доходів - оподаткування за спрощеними правилами, що становить від 2% до 17% доходів.

- податкова картка - сплата податку, що не залежить від прибутку підприємства і стягується податковою інспекцією зверху вниз.

У вас є додаткові запитання щодо ФОП? Ви можете зателефонувати на гарячу лінію 801 055 088 або 22 765 67 32 (з понеділка по п’ятницю з 7:00 до 17:00).