Найчастіше вони знаходять роботу в сфері торгівлі та догляду, розповіла PAP міністр сім’ї та соціальної політики Марлена Малонг. Як додала вона, деякі біженці не працюють за вченою професією.

Малонг в понеділковому інтерв’ю PAP з нагоди Форуму «Бачення розвитку» в Гдині зазначив, що понад 1,2 мільйона біженців з України мають номер PESEL, половина з них діти, а понад 500 тис. це люди, переважно жінки, працездатного віку.

Як повідомила міністр, у Польщі почали працювати понад 240 тисяч людей.

«Насправді можна сказати, що кожен другий знайшов роботу», - зазначила вона.

На питання, в яких галузях біженці найчастіше знаходять роботу, вона пояснила, що в основному в торгівлі, послугах догляду та на складах. "Це інший профіль, ніж до початку війни, де в Польщі були переважно чоловіки, тому вони працювали у важкій промисловості", - зазначила вона.

Міністр також наголосила, що деякі біженці не працюють за вченою професією і мають вищу освіту. Тому, за її словами, міністерство впроваджує рішення, які дозволять використовувати активні форми працевлаштування.

«Якщо вони реєструються як безробітні, вони не мають права на допомогу по безробіттю, але мають право доступу до інструментів ринку праці», – сказав Малонг.

Це включає можливість вивчення польської мови, оскільки незнання мови може стати перешкодою для працевлаштування.

Міністр також нагадала, що міністерство організувало конкурс проектів активації для іноземців.

«Разом ми можемо більше», який, на її думку, був дуже популярним. «Ці проекти вже реалізуються», - додала вона.