Від сьогодні ви можете подати заявку, ми створимо базу даних компаній, які бажають взяти участь у реконструкції, - сказав Кшиштоф Дрінда, президент Польського агентства інвестицій і торгівлі, на конференції, організованій спільно з міністром розвитку та технологій.

Агентство запустило на своєму сайті спеціальну форму заявки та очікує на заявки від компаній, зацікавлених у веденні бізнесу в Україні після війни.

З серпня ми сядемо з польськими підприємцями, які хочуть повернутися в Україну з експортом або зробити там перші кроки. Ми усвідомлюємо, що це буде капіталомісткий і трудомісткий процес, ми хочемо до нього підготуватися, щоб якомога більше в ньому брати участь, – пояснив Дринда.

Це буде перелік, до якого захочуть потрапити підприємці, адже це принесе низку переваг: від можливості співпраці у страхуванні, до юридичного супроводу, підтримки у створенні перших філій за кордоном, – зазначив міністр розвитку Вальдемар Буда.

Сьогодні проблема страхування та гарантій безпеки, а лізингодавці іноді не пропускають свій транспорт в Україну. Уряд оголосив, що створить страхову пропозицію, тим більше, що реконструкція, ймовірно, розпочнеться до офіційного завершення війни.

У реконструкції можуть бути зацікавлені будівельна, медична, мото, машинобудівна, харчова, IT та аграрна галузь. А вкладати буде багато, адже за інформацією Мінрозвитку, лише реконструкція України обійдеться в 500-600 млрд доларів, а лише втрати інфраструктури оцінюються в 100 млрд доларів. Відбудова цієї країни може бути найбільшим проєктом 21 століття.

Уряд хоче використати хороший піар Польщі для організації майбутнього економічного співробітництва і сподівається, що на початку Німеччина чи Франція не отримають такого дружнього прийому.

– Як ви думаєте, після військової підтримки, яку надали німці, українці захочуть з ними економічно співпрацювати? Що це буде перший дефолтний інвестор, який готовий інвестувати туди? Звичайно, не буде. Перші надії Заходу будуються, але коли це закінчиться, я припускаю, що у нас будуть певні преференції з боку України, - сказав Буда.

Питання, однак, яка роль доброти, коли йдеться про великий бізнес і майже півтрильйона євро, обіцяних Європейським Союзом для відбудови України. Україна, не будучи в ЄС, фактично не має обмежень щодо надання державної допомоги. Але для того, щоб скористатися цим, потрібне мистецтво економічної дипломатії, яке США чи Німеччина грають набагато краще, ніж ми.

За останні три місяці було стільки слів про прихильність і довіру, що, безсумнівно, є якийсь капітал співпраці. Я б запитав, якщо не зараз, то коли? – каже Рафал Пулсаковскі з консалтингової компанії Big Tree Consulting Group. – Ці гроші будуть витрачені на місці, тому компанії вже думають про належну підготовку, щоб реагувати на потреби українського ринку, – додає він.

Однак сумніви залишаються.

Хто дасть гроші, вирішуватиме, які компанії і з якої країни братимуть участь у відбудові України. Наразі ми не маємо жодних даних, окрім глибокого переконання міністра, що Польща матиме певні преференції. Моральні причини рідко вирішують питання щодо розподілу потоків фінансування, - каже Славомір Майман, заступник директора Інституту безпеки та міжнародного розвитку.

Він додає, що хоча Польща виграє за місцем розташування, потенціал Німеччини чи США щодо відновлення України незрівнянно більший, ніж у нас.