Україна і Польща мають деякі розбіжності у підтвердженні інвалідності особи.

Також Польща ще не підготувала нормативну базу для прийняття українських біженців з інвалідністю.

Однак через ситуацію на Україні польський законодавець запровадив спеціальне рішення, яке регулює програми, покликані допомагати біженцям з України з інвалідністю.

Згідно з цим положенням інвалід з України має ті ж права на медичне обслуговування що і громадянин Польщі. Правда є і вийнятки у наданні окремої допомоги таким людям:

  • санаторного лікування та реабілітації
  • призначення лікарських засобів в рамках програм політики охорони здоров’я міністра відповідального за охорону здоров’я.

Польські комісії МСЕК, не маючи чітких правил і законодавчих рішень видають громадянам України документи про інвалідність такого ж зразка що і полякам.

Таке рішення біженці отримують за місцем проживання.

До заяви додаються:

  1. Медична документація, у тому числі медична довідка про стан здоров’я, видана не раніше ніж за 30 днів до дати подання заяви.
  2. Медична документація – наприклад, виписки з лікування в стаціонарі, документація про амбулаторне лікування, результати додаткових діагностичних досліджень, висновки спеціалістів.
  3. Документи, які можуть вплинути на визначення ступеня інвалідності, за наявності таких: наприклад, висновки спеціалістів, психолого-педагогічні висновки.

Перед подачею заяви необхідно отримати номер PESEL. Документи про стан здоров’я, перекладені на польську мову.