"Підтримка Польщі, запропонована Європейською комісією у зв’язку з витратами нашої країни на турботу про біженців з України, непропорційна масштабу потреб", – заявив у вівторок перед засіданням ЄС голова польського міністерства охорони здоров’я Адам Недзельський.

Міністр охорони здоров’я запевнив: "Ми проведемо переговори з питань, дуже важливих для Польщі. Це в першу чергу питання, пов’язані з контрактами щодо вакцин. Як Польща, ми є лідером групи з десяти країн, які звернулися до Європейської комісії з проханням переглянути ці контракти".

Усі ми знаємо, що епідемічна ситуація в країні, а й у всій Європі наразі значно краща, і все-таки договірні зобов’язання щодо закупівлі вакцин не змінюються і знаходяться на дуже високому рівні. Тому ми запропонували змінити ці контракти, - повідомив Нідзельський.

Адам Нідзельський: Угоди вимагають зміни умов

Адам Недзельський нагадав, що Польща є «відповідальним партнером» та бажає виконати укладені договори.

«Але вони, безумовно, вимагають зміни умов. Зміна умов, яку ми запропонували, – це розширення можливості поставок у строк, тому що контракти, які зараз підписані, підписані на два роки».

Ми б хотіли, щоб поставки на цей момент були продовжені на десять років. Але це не єдина пропозиція. Інші пропозиції включають залучення нового органу ЄС з реагування на кризові ситуації, HERA (HERA - Health Emergency Preparedness and Response Authority), щоб, якщо нема потреби використовувати ці вакцини, їх просто купували держави-члени ЄС, звісно при потребі, - сказав міністр.

«Польща робить величезні витрати»

Глава МОЗ підкреслив, що Польща особливим чином уповноважена подавати такі пропозиції, оскільки наразі несе колосальні витрати, пов’язані з необхідністю піклування про біженців з України.

«Польща – країна передової, першого фронту. Це одна з причин, чому ми хочемо, щоб витрати на догляд біженців з України, у тому числі медичне обслуговування, відшкодовувала Європейська комісія. Ми оцінюємо витрати, до кінця цього року в суму близько 8 мільярдів злотих», – зазначив Нідзельський.

«І кошти, які ЄС наразі пропонувала нам передати в межах різних допомог, це близько 150 мільйонів євро (близько 700 мільйонів злотих). Отже, ви бачите, що ці кошти абсолютно непропорційні масштабу витрат, які ми надалі робимо», – підсумував очільник МОЗ.