ЄІБ пропонує довгострокове фінансування на пільгових умовах. Крім того, банк вирішив відступити від правил щодо розміру фінансування проєкту.

Фінансування відбуватиметься через Bank Gospodarstwa Krajowego, звідки кошти будуть перераховані до Фонду допомоги.

Основними бенефіціарами Фонду допомоги будуть переважно державні установи, тобто центральні та місцеві органи влади, оскільки вони в основному несуть тягар прийому та інтеграції біженців та створення відповідної інфраструктури.

«Рада директорів Європейського інвестиційного банку схвалила 2 мільярди євро боргового фінансування для Польщі як країни, яка приймає біженців з України. Ця операція є першою у рамках програми допомоги ЄІБ у чотири мільярди євро (4 мільярди євро) для країн-членів ЄС, які мають труднощі, спричинені міграційною кризою. Ці кошти дозволять отримати доступ до швидкого фінансування медичної, освітньої та соціальної інфраструктури, а також інших витрат, пов’язаних з прийомом та інтеграцією біженців», – сказала віцепрезидент Європейського інвестиційного банку.

Вона додала, що ЄІБ пропонує довгострокове фінансування на пільгових умовах. Крім того, банк вирішив відступити від правил щодо розміру фінансування проєкту.

«Банк зможе профінансувати до 100% вартості проєкту. Це виняток з правила ЄІБ, що банк фінансує до 50% вартості проєкту», – сказала Тереза ​​Червінська. «Польща є першою країною-членом ЄС, яка скористалася пакетом солідарності ЄІБ. Польща отримала 2 мільярди євро з пакету в 4 мільярди євро», - додала вона.

У ньому зазначалося, що кошти, запропоновані ЄІБ, надали реальну підтримку для пом’якшення соціально-економічних наслідків війни та дозволили державним установам подолати виклики війни в Україні.

За її словами, окрім самого фінансування банк також пропонує консультаційні послуги в рамках платформи EMBRACE, за допомогою яких можна буде отримати підтримку, пов’язану з підготовкою проектів та їх комплексним обслуговуванням.

«Фінансування таких складних проектів, як ті, що стосуються медичної, соціальної чи освітньої інфраструктури, вимагає швидкої реакції як на етапі підготовки фінансування, так і з інженерно-технічних та екологічних аспектів. Надавати послуги, які прискорять реалізацію проектів», – Тереза ​​Червінська повідомила, що підготовлений ЄІБ пакет солідарності призначений для країн, які приймають біженців з України. І хоча Польща отримала половину виділеного на це фінансування, це не означає, що вона не зможе отримати з цього джерела подальші кошти.