Начальник відділу співпраці з громадськими організаціями та волонтерства зазначає, що пункт допомоги все ще працює та надає підтримку, тож це ще не кризова ситуація. Але напевно багато чого змінилося – і в потребах гостей з України, і в пропонованій допомозі.

Не кожен може дозволити собі регулярну допомогу

Оскільки до пункту Місьонарського, 22 доставляється менше продуктів, волонтерство скоротило кількість днів, у які роздають пакунки з допомогою. У перші місяці війни в Україні там без вихідних працювали добровольці. Тепер все необхідне роздають щопонеділка, щосереди та щоп'ятниці з 10:00-17:00 годину. Щодня за посилками приходить близько 150-200 людей.

Ми робимо все, щоб ніхто не залишися з порожніми руками. Завжди знайдеться продукт, яким можна поділитися. Чи це консерви, вода чи макарони, – наголошує Даніель Урбанський.

Однак він зізнається, що на складі часто не вистачає багатьох основних харчів, таких як борошно, цукор, олія, крупа.

Справді, поляки схильні до національного підйому у скрутну хвилину. І так було з першої хвилини підтримки гостей з України. Протягом перших двох місяців ця готовність допомогти була очевидною. Зараз прихильність слабшає, - визнає Урбанський.

Він не дивується, бо усвідомлює, що, наприклад, через інфляцію та зростання цін не всі можуть дозволити собі допомогти.

Їжа ще досі потрібна

Ситуацію рятують збори пожертв, які організовують підприємства, установи та магазини. Урбанський зазначає, що були проведені акції, в тому числі в магазинах «Згода» та організований збір коштів на громадський транспорт. Їжа потрібна найбільше, адже за ними приїжджає найбільше біженців з України.

Спочатку було потрібно все: від їжі до косметики до одягу. Їжа зараз найголовніше. Ми вже відмовилися від одягу, - каже Урбанський.

Тим більше, що у Galeria Wisła є «магазин», де українці можуть безкоштовно запастися одягом, іграшками для дітей. Деякі з них вже почали працювати.

Водночас волонтери з Плоцька кожні кілька тижнів готують відправлення подарунків в Україну. Близько трьох тижнів тому до Харкова привезли посилки з найнеобхіднішими речами. Зараз готується транспорт до Житомира.

Ми це робимо в основному завдяки пожертвуванням міст-партнерів, таких як Форт-Вейн і Дармштадт, які перераховуються на цільовий рахунок, створений міською радою, - пояснює Даніель Урбанський.