В останньому випадку вимоги громадянина України такі ж, як і громадянина Польщі, інформує MEiN.

Роботу помічника вчителя можуть виконувати особи, які не є громадянами Польщі, які володіють усним та письмовим знанням польської мови в обсязі, що дозволяє студенту допомагати без необхідності підтверджувати знання польської мови необхідним документи.

Громадяни України також можуть бути прийняті на роботу вчителем відповідно до положень Статуту вчителя. У разі влаштування на роботу вчителя громадянин України матиме такі ж вимоги, як і громадянин Польщі.

Якщо особа, яка має кваліфікацію вчителя в Україні, хоче працювати за цією професією в Польщі, вона повинна визнати іноземний диплом, щоб мати можливість претендувати на професійну кваліфікацію.

Прес-секретар МОН Анна Островська нагадала, що відповідно до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни у 2021/2022 навчальному році працювати як Помічником викладача можуть займатися особи, які не є громадянами Польщі та володіють знаннями польської мови, усно та письмово в обсязі, що дає змогу допомогти учневі, який не знає польської мови або знає її на рівні, недостатньому для отримання освіти. , без необхідності підтверджувати знання польської мови необхідними документами.

Учительська книжка для українців

Вона також повідомила, що громадяни України також можуть бути працевлаштовані вчителем відповідно до положень Статуту вчителя. Вона вказала, що відповідно до ст. 38 та ст. 39 Закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, громадянину України, перебування якого на території Польщі вважається або вважалося законним, на його вимогу надається посвідка на тимчасове проживання. . Громадянин України, який отримав дозвіл на тимчасове проживання, може працювати в Республіці Польща без дозволу на роботу.

«При влаштуванні на роботу вчителя до громадянина України висуватимуть ті самі вимоги, що й до громадянина Польщі. Якщо особа, яка здобула педагогічну кваліфікацію в Україні, хоче працювати за цією професією в Польщі, вона повинна визнати іноземний диплом, щоб мати можливість претендувати на професійну кваліфікацію згідно з положеннями, що визначають правила заняття цією професією в Польщі», – повідомила Островська.

Вона додала, що громадяни України можуть бути працевлаштовані в державних школах або установах Польщі відповідно до положень Статуту вчителя на основі строкового трудового договору або трудового договору на невизначений термін».

Вона зазначила, що громадяни України також можуть бути працевлаштовані до шкіл відповідно до ст. 15 Закону про освіту. «У цьому випадку не вимагається відповідність працівника кваліфікаційним вимогам, а лише відповідна підготовка, яка оцінюється директором школи. Директор школи може вважати підготовку доцільною навіть за відсутності підтвердження диплома» - сказала речниця.

Польські школи визнають українські дипломи

Вона нагадала, що кваліфікація вчителів, які працюють у Польщі, визначена в розпорядженні міністра національної освіти від 1 серпня 2017 року про детальні вимоги до вчителів.

«Дипломи, отримані в Україні до 20 червня 2006 року, вважаються еквівалентними своїм польським аналогам. Підтвердження визнання еквівалентності диплома можна отримати, звернувшись до Національного агентства академічних обмінів із запитом на особистий сертифікат або загальний висновок. про диплом», - повідомила Островська.

«Дипломи, отримані в Україні після 20 червня 2006 року, потребують підтвердження їх еквівалентності польському аналогу шляхом нострифікації. Нострифікацію здійснюють уповноважені університети. Вимога сплати збору за визнання випливає із Закону – Закону про вищу освіту і науку та розміри максимум до 50% винагороди професора (3205 злотих), але університет може прийняти рішення про звільнення від плати», - сказала вона.

Міністерство освіти та науки звернулося до підрозділів системи вищої освіти і науки з проханням, щоб університети, наскільки це можливо, звільняли громадян України від плати за визнання або вводили мінімальні збори, а провадження проводилося в коротші терміни.