Майже мільйон людей вже офіційно сплачують податки в ZUS у Польщі, тож все свідчить про те, що Польща приносить користь, а не лише вкладає свій ресурс у біженців, – заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у понеділок у штаб-квартирі Добровольчої пожежної охорони в Зендеку (Шльонське).

На запитання в понеділок, чи розглядає уряд продовження виплати допомоги людям, які приймають біженців з України, прем’єр-міністр відповів, що, як повідомлялося раніше, субсидії продовжено ще на два місяці.

"Наразі ми не маємо наміру повторювати цей вид субсидії, в основному через те, що багато з цих біженців вже повертаються, хоча війна ще триває. Багато з них виїхали з Західної України і готові повернутися до Другої , якщо хтось хоче залишитися тут, ми хочемо, щоб він знайшов роботу. Ми знаємо, що таких людей вже кілька сотень тисяч", - сказав прем'єр.

«Це також свідчить про те, що Польща отримує від цього вигоду, і не лише державний бюджет сприяє біженцям. Це також варто тримати на задньому плані, тому що деякі політичні формування, які хочуть сіяти бурю в цьому контексті, є шукаючи тут дірку в цілому, намагаються показати, що ми несемо якісь гігантські витрати. Це не так", - підкреслив він.

Прем'єр-міністр подякував усім полякам, які «так чудово витримали цю нагоду і прийняли біженців» (проживаючи) у різних громадських та комунальних центрах тощо, або вони повертаються один до одного», - сказав він.

Заступник голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, уповноважений уряду у справах біженців з України Павло Шефернакер, відповідаючи в четвер у Сеймі на запитання депутатів ПіС щодо продовження урядових програм допомоги біженцям з України, зазначив, що теза про те, що фінансування допомоги біженцям з України ось-ось закінчиться не є реальним.

«Уряд фактично представив закон (...), який запроваджує 120-денну допомогу для сімей, які надають допомогу біженцям. біженці – нагадаю, що майже 40% біженців працездатного віку легально почали працювати в Польщі – ми вирішили щоб цей період залишився незмінним, тобто кожен біженець, включно з тим, хто прибуває до Польщі в червні, також має ці 120 днів можливість допомогти польській родині», – пояснив Шефернакер. «Ніщо не закінчується наприкінці червня, просто норми, які були прийняті в березні, все ще діють», – додав він.

Боссернакер підкреслив, що зараз ми переходимо на другий етап допомоги біженцям.

«Ця допомога, яку ми як Польща будемо надавати, має міжміський характер, і сьогодні ми починаємо другий етап, тобто ми залишаємо цю гуманітарну допомогу, пов’язану з харчуванням для всіх, проживанням для всіх. найбільш нужденних», – він зауважив.