Рух на кордонах Польщі, які є зовнішніми кордонами ЄС, за перші п'ять місяців цього року збільшився на 168% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, - розповіла речниця прикордонної служби Ганна Міхальська.

За аналогічний період минулого року це було 4,8 мільйона мандрівників.

«За перші п’ять місяців цього року на в’їзді до Польщі було оброблено 7,5 мільйона пасажирів – це 58,6 відсотка загального перевезення на кордоні та 5,3 мільйона (41,4 відсотка) на виїзді», – сказала Міхальська.

Громадяни перетинали кордон набагато частіше, ніж минулого року, цього року вони становили 26,9% - тобто 3,4 млн осіб - від усіх зареєстрованих, у 2021 році - 19,4%, тобто 928 тис.

Найбільшу кількість людей цього року зареєстрували в березні – 3,5 млн подорожуючих в обидва боки, що пов’язано з хвилею біженців, що евакуювалися до Польщі з України. Роком раніше, у березні, на зовнішніх кордонах було розмитнено 977 тис. осіб. мандрівники.

«Серед людей, які цього року перетнули кордони на всіх видах перетину – автомобільному, морському та повітряному – більшість були громадянами України – загалом 6,8 мільйона людей в обидва боки, тобто 53% всього перевезення, за ними йдуть громадяни Польщі 3 , 5 мільйонів, тобто 26,9 відсотка всього перевезення, тоді як лише в авіаперевезеннях аж 66,5 відсотка всього перевезення припадає на громадяни Польщі, а на громадян України – лише 8 відсотків.

Міхальська повідомила, що на зовнішніх кордонах рух транспортних засобів – автомобілів, вантажівок, автобусів та мотоциклів – на автомобільних переходах також збільшився з 2 мільйонів минулого року до 3,8 мільйонів цього року.

«Найбільше людей звільнили офіцери з авіапереходу Warszawa Okęcie – 1,576 мільйона пасажирів, друге – з прикордонного переходу в Медиці – 1,573 мільйона, по-третє, в Корчовій – 1,22 мільйона. Але найбільше збільшився рух на прикордонному переході Краків. У порівнянні з минулим роком – Баліце ​​на цілих 814 відсотків з 88 тисяч мандрівників у 2021 році до 808 тисяч мандрівників цього року», – сказала Міхальська.