Якщо вони не пройшли жодної вакцинації, наприклад, від кору чи туберкульозу, цей обов’язок поширюватиметься і на них, – заявив у п’ятницю міністр охорони здоров’я Адам Нідзельський.

У п’ятницю в ефірі TVP Info главу МОЗ запитали про наявність щеплень для біженців.

"Ми надаємо їм практично однакові права на доступ до системи охорони здоров'я. Це стосується і питання вакцинації", - сказав Нідзельський.

«Ми намагаємося повідомити їх, як і у випадку з поляками. У поліклініці кожного біженця запитуватимуть не лише про щеплення від COVID-19, а й про інші щеплення, які входять до польського календаря щеплень», – зазначив міністра охорони здоров'я. Він додав, що також можна буде зробити щеплення від COVID-19.

Він визнав, що наразі інтерес до щеплень у випадку біженців із «Покараних з COVID-19» не високий.

«Я вважаю, що, зіткнувшись із новою ситуацією та навколишнім середовищем, важливі інші теми», – сказав міністр охорони здоров’я.

На запитання щодо вакцинації біженців проти кору чи туберкульозу Нідзельський відповів, що «українці, які приїхали до Польщі, після трьох місяців (перебування – PAP), підлягають тим самим зобов’язанням, що й наші громадяни». "Якщо вони не пройшли вакцинацію, вони повинні бути зобов'язані це зробити", - пояснив він. Він запевнив, що в Польщі є «багато вакцин проти COVID-19».

«Для людей старше 80 років рекомендовано четверту дозу. Людям, які хочуть зробити щеплення вперше і пройти весь процес вакцинації, щоб почуватися в безпеці, правила не змінилися. Ви можете звернутися до найближчого медпункт або інший пункт, в якому проводяться щеплення», – зазначив міністр охорони здоров’я.

У Польщі доступні дводозові вакцини від Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Novavax, а також однодозова вакцина від Johnson & Johnson.

За даними, опублікованими в п’ятницю, у Польщі було проведено 54,3 мільйона щеплень проти COVID-19. Повністю вакциновано 22 456 718 осіб. Також було введено 11 727 655 бустерних доз.

Загалом до Польщі було доставлено 107 707 090 доз, з яких 55 974 230 доз дійшли до пунктів вакцинації. Утилізовано 788 420 доз.

Після введення 54,3 мільйона доз повідомлялося про 18 635 побічних реакцій. Більшість із них були легкими, з почервонінням та короткою хворобливістю у місці ін’єкції. Інші реакції, крім легких, які були відзначені, включають головний біль, запаморочення, непритомність, задишка, лихоманка.