Може статися, що завдяки їм ми отримаємо навіть додатковий рік народження, сказав Бартош Марчук, віце-президент Польського фонду розвитку, колишній віце-міністр сім’ї, праці та соціальної політики.

І додав, що біженці можуть заповнити прогалини на нашому ринку праці, на якому близько 300 тис. робочих місць і вакансій.

PAP: Скільки біженців з України насправді перебуває в Польщі? Бо не вся з майже 3,5-мільйонної групи, яка перетнула кордон нашої країни з 24 лютого, залишилася з нами.

Бартош Марчук: Дуже надійною підказкою є їхній реєстр у базі даних PESEL, тому що люди, які хочуть залишитися в Польщі, зацікавлені в отриманні цього номера. Завдяки їй вони можуть, наприклад, претендувати на пільгу 300 злотих для початку, або 500+ злотих на дитину. Враховуючи це та дивлячись на динаміку надання PESEL – наразі їх додано близько 1 відсотка за день, а в рекордні дні таких реєстрацій було десятки тисяч – з великою ймовірністю можна сказати, що майже всі люди, які пов’язують свою долю з Польщею, вже є в базі даних.

На цю мить ми маємо в ньому 1 мільйон 114 тисяч людей з України, які приїхали до нас після початку війни. Тому можна припустити, що в нашій країні їх близько 1,2 - 1,3 млн. Це зовсім інші цифри, аніж ті, які ми встромили в голову – що майже 3,5 мільйона українців перетнули польський кордон. Слід враховувати, що понад 1,4 мільйона вже повернулися на батьківщину, а з 2,1 мільйона, які залишилися, частина виїхала на Захід.

Бартош Марчук: Це неймовірно специфічна група. Дані показують, що насправді це була втеча від зла, адже майже половина, тобто 525 тис. це діти, тобто вони становлять 47 відсотків. у групі біженців. Тоді як приблизно 50 тис. це діти ясельного віку, тобто 0-2 роки, майже 110 тис. в дошкільних та понад 360 тис. дітей шкільного віку та підлітків. І остання група дуже важлива, тому що вона є причиною одного з найбільших викликів, з якими нам доведеться зіткнутися з 1 вересня 2022 року, коли ми повинні будемо якось розмістити їх у початковій та середній школах.

PAP: Друга велика група, мабуть, жінки?

Бартош Марчук: Так, їх 533 тисячі, тож жінки та діти виснажують 95 відсотків. групи біженців. Найменший, всього 55 тисяч. група складається з чоловіків - це очевидно, тому що Україна не пускає громадян чоловіків від 18 до 60 років, вони мають захищати свою Батьківщину. Що також важливо – якщо дивитися на групу дорослих з точки зору ринку праці – переважна більшість, тобто 85 відсотків. - перебуває в працездатному віці. Тому прогнози, що до Польщі приїдуть переважно люди похилого віку, які можуть бути тягарем для нашої системи охорони здоров’я, не справдилися. Виявляється, демографічний профіль цієї міграції для нас сприятливий – 47 відсотків – діти, а 46 відс. осіб працездатного віку і менш як 7 відс. у післятрудовому віці.

PAP: Який розподіл біженців у Польщі? Часто стверджують, що вони групуються переважно у великих міських центрах.

Бартош Марчук: Це не зовсім так. Якщо поглянути на дані про цю міграцію на рівні губерній і повітів, то побачимо, що біженці розподілені по території Польщі досить рівномірно. У середньому наразі їх налічується 2,9 відсотка. все наше населення. Якщо, в свою чергу, брати до уваги окремі воєводства, то виходить, що великих відмінностей немає – наприклад, що в одній губернії 10 відсотків. мігрантів, а другий ні. Хоч і лідирує Мазовецьке – 4,1 відсотка, але також і Нижньосілезьке, єдине, крім Мазовії, де воно вище «четвірки» – 4,05 відсотка. Далі маємо західні воєводства, тобто Любуське, Західнопоморське, Поморське, а також Малопольське з коефіцієнтом від 3,2 до 3,5 відсотка.

Якщо поглянути на повіти, то, звісно, ​​побачимо, що їх у великих містах багато, але це не якась гігантська концентрація. Крім того, коли ми говоримо про Варшаву, то треба враховувати й сусідні повіти – наприклад, у Ґруєцькому повіті проживає багато українців – майже 7 відсотків. пропорційно кількості людей. Традиційно туди на сезонну роботу приїжджали люди з України, тож зараз – через міграційні мережі – їдуть більше. Рекордсмени по концентрації не підтверджують нашу інтуїцію – адже це, наприклад, Березинський повіт у Лодзі – 7,5 відсотка, Татранський повіт у Малопольському – 7 відсотків, район Новий Двір у Помор’ї – майже 7 відсотків. або Єленя Гура - 6,3 відсотка.