Пацієнт перебуває на ізоляції в лікарні у Варшаві. Симптомами цього рідкісного вірусного захворювання є лихоманка, головний біль і висипання на шкірі.

У нас було близько 10 підозр на віспу мавп, зразки перевіряються. 10 червня – це день, коли ми маємо перший випадок, – сказав міністр охорони здоров’я Адам Нідзельський під час прес-конференції, організованої в Медичному університеті Лодзі.

Хворий на віспу мавп перебуває в обласній інфекційній лікарні за адресою вул. Вольської у Варшаві, повідомила PAP директор лікарні Агнешка Куявська-Місьонг.

Людина, яка хворіє на віспу мавп, повинна бути госпіталізована

Наприкінці травня в Journal of Laws було опубліковано три постанови щодо віспи мавп.

Перший включає віспу мавп до переліку інфекційних хвороб і включає положення щодо профілактики та боротьби з інфекціями та інфекційними захворюваннями людей.

Друга постанова вимагає, щоб лікар повідомляв про підозрювані чи діагностовані випадки віспи мавп або смерть від неї до місцевого компетентного державного санітарного інспектора. Заявки мають бути подані телефоном та підтверджені в паперовому або електронному вигляді.

Третя норма вводить обов’язок госпіталізувати людей, інфікованих або хворих на віспу мавп, а також людей, підозрюваних у зараженні або заражених віспою мавп.

Він також запроваджує обов’язок карантинного або епідеміологічного нагляду в разі зараження віспою мавп або контакту з вірусом віспи мавп. Обов’язковий карантин для віспи мавп – 21 день.

Мавпяча віспа. Симптоми, лікування, профілактика

Віспа мавп – це рідкісне захворювання, спричинене вірусом віспи мавп, що поширюється між тваринами та людьми.

Симптоми віспи мавп

За даними Департаменту охорони здоров’я Нью-Йорка на своєму веб-сайті, симптоми віспи мавп з’являються через 7-14 днів після зараження. Ранні симптоми включають лихоманку, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, озноб і виснаження.

Висип і ураження з’являються через 1-3 дні після появи перших симптомів. Висип часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла. Симптоми можуть тривати від двох до чотирьох тижнів.

Як передається віспа мавпяча?

Віспа мавпяча передається, коли інфікована людина контактує з твариною або людиною, інфікованою вірусом, або з матеріалами (наприклад, одягом і постільною білизною), які містять вірус. Вірус поширюється через великі дихальні шляхи та рідини організму.