Тринадцяту пенсію отримають понад 9 мільйонів людей. Додаткові виплати можуть очікувати особи, які з 31 березня матимуть право на пенсію за польською системою страхування. Його отримають не лише польські пенсіонери, а й громадяни України, яким ZUS виплачує польську пенсію за віком чи інвалідністю. Скільки таких людей?

Тринадцята пенсія. Саме стільки ZUS платить українцям.

Кількість громадян України, які отримують пенсії від ZUS, становить приблизно 3 тис. людей, а сума виплат становить близько 3 млн. злотих на місяць, - сказав проф. Гертруда Усцінська, президент ZUS в Речі Посполитій. Усім цим людям платять по тринадцять на тих самих умовах, які отримують поляки.

Зростає кількість громадян України, які мають право на пенсію за вислугу років. – Польща та Україна підписали угоду про соціальне забезпечення. У цій ситуації українці, які легально працюють у Польщі, мають повне право на пільги з Фонду соціального страхування, оскільки сплачували внески, – каже проф. Усцінська.

Кому призначена мінімальна пенсія?

Щорічно на таку пенсію та по інвалідності звертаються близько 200 осіб. У польській системі для отримання права на виплату допомоги достатньо сплатити лише один пенсійний внесок. Для того, щоб мати найнижчу пенсію за вислугу років (з 1 березня цього року в розмірі 1338,44 злотих брутто) необхідно продемонструвати мінімальний страховий стаж – це 25 років для жінок і 30 років для чоловіків. Це стосується всіх застрахованих осіб.

Скільки отримає українець?

Тринадцяту пенсію призначають незалежно від розміру допомоги – дата виплати припадає на квітень. Цього року сума брутто становитиме 1338,44 злотих (стільки, як найнижча пенсія), а всі отримають однакову суму – 1217,98 злотих. Як повідомляв Факт - уряд хоче, щоб тринадцяту пенсію для всіх пенсіонерів звільнили від оподаткування.

З початку війни ZUS візьме на себе виплату допомоги громадянам України, які отримують польські пенсії та пенсії, і вони поїдуть до нашої країни. Все, що їм потрібно зробити, це повідомити в будь-який заклад ZUS.