Заклад соціального страхування перевірить, чи мають біженці право на виплату 500 плюс за дитину. І вже запускає номер банківського рахунку, на який українці мають повернути гроші зі знятих 500 плюс.

Наразі ZUS виплачує 500 плюс близько 700 тисяч дітей з України. Все більше людей, які втекли до Польщі перед війною, або їдуть до Західної Європи, або повертаються в Україну. Однак правила програми зрозумілі: той, хто виїжджає з Польщі більше ніж на місяць, втрачає право на допомогу по догляду за дитиною. Гроші – коштом тих громадян України, які залишаються в країні з дітьми. Тепер уряд хоче посилити правила виплати 500 плюс для українців.

Зміни в 500 плюс. ZUS дізнається, хто виїхав за кордон

Першою зміною урядового законопроєкту передбачено, що командир Прикордонної служби інформуватиме ZUS про людей, які надовго виїхали з Польщі. На цій підставі підприємство зможе підтвердити право на допомогу на дитину.

«Доцільно, щоб Заклад соціального страхування та компетентні органи комунальної власності могли ефективно ліквідувати випадки застосування та стягнення вищезазначених пільги громадянам України, які не мають права на них у зв’язку з втратою права на законне перебування в Республіці Польща внаслідок виїзду на термін понад 1 місяць, тому інформацію про цих осіб необхідно отримати від компетентного органом/установою, тобто головнокомандувачем прикордонної служби», – читаємо в обґрунтуванні до урядового законопроєкту. Це стосується не лише 500 плюс, а й інших пільг – наприклад, виплачених у рамках Family Care Capital, тобто 12 тисяч. PLN для другої та наступних дітей віком 12-36 місяців.

Зміни в 500 плюс. Три дні для відвідування, інакше вони призупинять платежі

Ну а громадянина України можуть викликати в ZUS для підтвердження права на отримання 500 плюс. У нього буде три дні, щоб особисто з’явитися до закладу. Що станеться, якщо батько не з’явиться в ZUS протягом встановленого терміну? Тоді він втратить право на виплату допомоги. Наразі в Сеймі триває робота над новим регламентом.

Тим часом ZUS вже запустив номер рахунку, на який громадяни України мають сплачувати неправомірно стягнені 500 плюс. «Якщо громадянин України, який прибув до Польщі після 23 лютого 2022 року через збройний конфлікт в Україні, залишить Польщу більше ніж на місяць, він втратить право на законне перебування в Польщі, а отже, і право на 500 плюс. допомога на дитину. У цьому випадку допомога по догляду за дитиною у розмірі 500 плюс не виплачується з місяця, наступного за місяцем, у якому особа виїхала з Польщі. Однак, якщо вона була сплачена за місяць, що настає за місяцем, у якому особа виїхала з Польщі, вона не підлягає сплаті і має бути повернута, – пояснює ZUS у повідомленні.

Допомогу необхідно повернути до Закладу соціального страхування (ZUS) на номер банківського рахунку: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. У заголовку переказу має бути зазначено ім’я та прізвище отримувача, номер справи та примітку: 500.