Нижче почуття фінансової безпеки, на яке впливає зростання інфляції, а також бачення витрат, пов’язаних з відпустками.

Можна помітити зниження залучення поляків до допомоги біженцям з 56 відсотків у перші тижні війни до 47 проц. за останні два місяці - згідно з останнім звітом "Допомога біженцям - як вона змінює нас?" підготовлена ​​благодійною кампанією Szlachetna Paczka.

Попри зниження бажання допомогти - як зазначено у звіті - 40 відсотків. респондентів вважають, що велика соціальна мобілізація, в якій ми брали участь і якої ми були свідками, має шанс назавжди змінити соціальні настрої поляків.

«Полякам набридла тема війни. Це не означає, що вони втомилися від людей, які втекли від війни і перебувають у скрутному становищі. Нами все ще керує співчуття та потреба серця, особливо коли ми дізнаємося історії конкретних людей», – оцінила Джоанна Садзік, президент Асоціації «Весна», організатор, серед інших. Solidarna Paczka звернулася до біженців.

Як вона нагадала, у першому опитуванні, проведеному Szlachetna Paczka наприкінці березня, 56 відсотків. респондентів заявили про свою причетність до допомоги біженцям. В іншому опитуванні, проведеному 23 травня - через два місяці - 47 відсотків все ще були залучені до допомоги. поляків.

Форма цієї допомоги мало змінилася – найчастіше це була фінансова підтримка – майже половина людей, які займаються допомогою біженцям, жертвували гроші. Досі дуже популярні колекції – 43 відсотки. респондентів пожертвували їжу, 35 проц. одяг.

Згідно зі звітом, змінилася участь у діяльності зі збору коштів, крім продуктів харчування, одягу чи грошей. За останні два місяці кількість людей, які беруть участь у таких зборах коштів, зросла на 12 процентних пунктів.

«Здається, це продиктовано тим, як змінюються потреби біженців. У березні, з початком війни, першочерговими були основні потреби. Після трьох місяців, коли вам потрібно організувати своє життя, ваші потреби стають все більш різноманітними та індивідуальними – соцмережі шукають дитячі коляски, велосипеди та інші побутові речі», – йдеться в дослідженні.

Це свідчить про те, що два місяці тому кожен десятий з допомоги біженцям займався допомогою як волонтер. Сьогодні кількість тих, хто декларує таку допомогу, скоротилася з 10 відсотків. до 7 відсотків

«Це може бути пов’язано з меншим попитом на волонтерів у гарячих точках, а також із вигоранням волонтерів, яке стає все більш поширеним серед волонтерів після таких інтенсивних зусиль, які ми бачили три місяці тому», – оцінюють автори.

Дослідження показує, що співчуття жертвам війни впливає на нашу готовність діяти та протистояти злу. Якщо ми допомагаємо, нами рухає невміння залишатися байдужим до шкоди людей (42% респондентів) або потреба в серці, на яку вказали 40% респондентів. допомагаючи.

Майже 50 відсотків. респондентів заявили, що їх інтерес до теми війни зменшується. На запитання, з чого це пов’язано, вони найчастіше називали втому цією темою (66%) і турботу про самопочуття (36%). Кожен десятий респондент пов’язує зниження інтересу до теми війни з відсутністю сил продовжувати допомагати.

Опитування проводилося для Szlachetna Paczka на панелі Ariadna за методом CAWI (Camputer-Assister Web Interview) 20-23 травня. У ньому взяли участь 1074 людини з усієї країни віком від 18 років.