Іноземці, які працюють у нашій країні, сприяють розвитку польської економіки та частково заповнюють кадровий дефіцит у багатьох галузях, – зазначила міністр сім’ї та соціальної політики Марлена Малонг.

Майже мільйон іноземців, які працюють у Польщі, зареєстровані на пенсійне страхування по пенсії та інвалідності.

На кінець травня застраховано 991 тис. працівників з-за кордону – це близько 194 тис. більше як рік тому.

Глава Мінпраці та соціальної політики зазначив, що «приймаючи роботу в Польщі, іноземці дійсно сприяють розвитку польської економіки та частково заповнюють кадровий дефіцит у багатьох галузях». «Про важливість іноземців на ринку праці свідчить і те, що роботодавці все частіше укладають з ними довгострокові контракти», – додала Малонг.

Вона вказала, що в групі працевлаштованих іноземців більшість працівників із-за нашого східного кордону. Наприкінці минулого місяця до страховки повідомили майже 715 тисяч. працівників з України – це близько 128 тис. більше як торік.

«Нам дуже приємно, що ці люди знаходять роботу в Польщі, і завдяки отриманій винагороді вони мають засоби для утримання і відчуття незалежності», – підкреслив міністр сім’ї.

Вона наголосила, що ситуація в найближчі місяці багато в чому залежить від інтенсивності бойових дій та результатів припинення агресії Росії в Україні.

«Треба враховувати як масові виїзди громадян України з Польщі з метою відбудови своєї країни, так і посилений пошук роботи українцями, які залишаються в Польщі, які сподівалися на швидке припинення конфлікту і не влаштовувалися на роботу далеко. Тому ми постійно дуже уважно стежимо за ситуацією на ринку і працюємо та аналізуємо дані, які вказують на можливі тенденції в майбутньому», – підкреслила Малонг.

За її словами, інформація про зниження рівня безробіття є оптимістичною. За підрахунками Мінпраці та соціальної політики, рівень зареєстрованого безробіття на кінець травня становив 5,1 відсотка, зменшившись на 0,1 процентного пункту відсотків менше ніж у квітні.

Водночас міністр зазначила, що кількість зареєстрованих вакансій та професійної активації зростає – на кінець травня у бюро зайнятості було майже 87 тис. робочих місць.