Вони зможуть втратити право на пільги – повідомила у вівторок “Rzeczpospolita”.

За даними видання, виїзд громадянина України з Польщі більш ніж на місяць позбавляє його прав, що випливають із спецзакону, зокрема соціальних виплат.

"Для контролю виплати 500+ та сімейного капіталу головнокомандувач прикордонної служби інформуватиме ZUS про більш тривалі виїзди з нашої країни. Це результат проекту змін до закону про допомогу українцям у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, яким займався Постійний комітет Ради Міністрів", подано в Rzeczpospolita.

«Заклад соціального страхування зможе запросити заявника або одержувача допомоги особисто протягом трьох робочих днів для надання пояснень, необхідних для правильного визначення та виплати допомоги. Якщо біженець не з’явиться, ZUS утримає виплату або залишить заяву без розгляду і з'явиться після закінчення терміну, допомога буде виплачуватися з наступного місяця. Дата подання заяви не матиме значення", - пише журнал.

Видання зазначає, що уряд також планує "виправити помилку, пов'язану з відмовою сплатити 40 злотих за гостинність українських гостей, які не мали номера PESEL".

«Зміна до спеціального закону, яка набула чинності в останні дні квітня, запровадила вимогу про номер PESEL для українців, за утримання яких виплачується допомога. Проте позбавила права на пільги осіб, які вже мали приймати біженців з війни, хоча з різних причин вони не отримали номер PESEL», – написано.

«Проектом змін до спеціального закону, яким розглядалася постійна комісія Ради міністрів, було передбачено, що протягом 14 днів з дня набрання чинності змінами суб’єкти, які забезпечували проживання та харчування громадян України без номера PESEL, може подавати заявки на отримання грошової допомоги за період до 29 квітня 2022 року». - подає журнал.