Як він підкреслив, частина біженців повертається на батьківщину. Ті, хто планує повертатися рідше, вирішують отримати номер PESEL.

Більшість людей, які отримали номери PESEL, – жінки у віці від 18 до 65 років. Що стосується чоловіків, то серед дорослих (теж старше 65 років) цей відсоток становить 6,4%. Порівняно небагато людей похилого віку старше 65 років претендували на номер PESEL – 3,5 відсотка. жінок і 1,1 відс. чоловіків.

Найбільше номерів PESEL було присвоєно у Кракові – майже 28 тисяч, у Криниці-Здруй – майже 2,5 тисячі, у Скавіні – майже 2,2 тисячі.

Багато хто знаходить дах над головою у родичів, багато хто винаймає квартири самостійно. Упорядкованою базою місць користуються майже 22,5 тисячі. українці. Ще є вільні місця, наприклад, у готелі Siwarna в Костельську – 150 місць, зарезервованих для біженців.

Воєводська контора виділила з державного бюджету майже 250 мільйонів злотих на допомогу біженцям, у тому числі близько 200 мільйонів злотих на житло – як системно, так і для окремих осіб. Фінансування присвоєння номерів PESEL наразі коштувало понад 5,5 мільйона злотих, одноразова допомога у розмірі 300 злотих – понад 31 мільйон злотих.

Державні кошти також надходять до недержавних організацій. Наразі вісім таких організацій отримали понад 900 тис. злотих. Відповідно до договорів діяльність, пов’язана, зокрема, з координацією зборів продуктів харчування, наданням інформаційних послуг та вдосконаленням мовних та соціальних компетенцій.

Ситуацію, пов’язану з біженцями у Кракові обіцяють поправити де до кінця червня працюватиме комплексна довідкова служба в Tauron Arena. З 1 липня всіма питаннями у сфері соціальної допомоги, освіти та роботи доведеться вирішувати в окремих пунктах Краківської мерії.

«Ми передаємо організацію цих питань окремим підрозділам офісу через скорочення кількості людей, які вже користуються послугами, які там надаються», – пояснила Ельжбета Койс-Журек, директор Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я УМК.

Від початку російської агресії проти України до столиці Малої Польщі прибуло лише 177,5 тис. осіб. громадян цієї країни. Загалом у місті, за офіційною статистикою, близько 237,5 тис. українці. У школах Кракова навчається близько 7 тис. учнів. дітей та підлітків. Майже 3,4 тис. робочих місць отримало Гродзьке бюро праці повідомлення про доручення робочих мвсць громадянам України. Місто Краків виділило 20,5 млн злотих на допомогу біженцям.