Половина з цих людей знайшла роботу в Мазовецькому, Нижньошльонському, Великопольському чи Лодзькому воєводствах, повідомляє Міністерство сім’ї та соціальної політики.

Відповідно до урядового спеціального закону громадяни України, які прибули до Польщі після 24 лютого, можуть влаштуватися на роботу без отримання спеціального дозволу. У рамках такої спрощеної процедури з середини березня підприємці працевлаштували вже 185 тисяч людей – повідомило у четвер мінпраці та соціальної політики Польщі.

«З початку збройного конфлікту в Україні Міністерство сім’ї та соціальної політики впровадило низку законодавчих та телеінформаційних рішень, які полегшують роботу громадян України в Польщі. Сьогодні ми бачимо, що ці люди дуже добре функціонують на нашому ринку праці. Працевлаштування українських громадян є перевагою для працівників, роботодавців і всієї економіки», - зазначила міністр Марлена Малонг, процитована в комюніке міністерства.

Серед знову працевлаштованих як і раніше переважають жінки – із 185 тисяч майже 135 тис. працівників це жінки.

Більшість громадян України нещодавно знайшли роботу у воєводстві Мазовецьке (41 тис.), Нижньошльонське (19,6 тис.), Великопольське (18,3 тис.) і Сілезьке (13,7 тис.). Найменше працює в провінції Свентокшиське (1,5 тис.), Підкарпатське (2,2 тис.) та Підляське (3,5 тис.).

«Ринок праці в Польщі працює дуже добре, попри геополітичну ситуацію в нашому регіоні. Рівень безробіття, зареєстрований на кінець квітня 2022 року, становив 5,2% – дуже хороший результат, який здивував багатьох аналітиків. Роботодавці все ще повідомляють про багато вакансій, і це одна з причин, чому в нещодавно прийнятому урядом проєкті поправок до закону про допомогу громадянам України ми запропонували запровадити додаткові інструменти для полегшення їхнього виходу на польський ринок праці», – зазначає Малонг.

Мінпраці та соціальної політики Польщі нагадує, що проєкт передбачає, серед іншого, впровадження рішень, що полегшують доступ до навчання польською мовою. Буде забезпечений відповідний стандарт захисту громадян України, пов’язаний з їхньою роботою в Польщі – йдеться також про надання можливості інспекторам праці здійснювати ефективну контрольну діяльність у цій сфері.