Українські біженці, які отримали в Польщі тимчасовий захист, можуть претендувати на фінансову допомогу, в тому числі й на регулярній основі. Про те, хто і на яких умовах отримає гроші, інформує РБК.

Повідомляється, що українці, які прибули до Польщі після 24 лютого, отримують одноразову допомогу "300+" в сумі 300 злотих на невідкладні витрати. Для отримання грошей потрібно оформити PESEL і відкрити банківський рахунок, який може бути один для всієї родини. Далі подається заява до місцевого відділу соцвиплат, після чого протягом декількох тижнів приходить допомога.

Для неповнолітніх українців діє програма "500+" – до настання 18 років щомісяця виплачуватиметься 500 злотих. Для цього потрібно звернутися в управління соцстрахування (ZUS).

Для маленьких діток можливо оформити допомогу в рамках програми сімейного опікунського капіталу та отримувати гроші на другу і кожну наступну дитину у віці від 12 до 35 міс. На кожну дитину загальна сума виплат досягає 12 тисяч злотих, і вони виплачуються як протягом 1 року (1 000 злотих щомісяця), так і за 2 роки (500 злотих на місяць).

Крім цього, всі українці можуть претендувати в Польщі на фінансову допомогу від Верховного комісара ООН у справах біженців. Вона виплачується на сім'ю з 5 осіб максимум – заявник отримує 700 злотих, а решта членів сім'ї – по 600. Виплати проводяться протягом 3-х місяців на карту польського банку.

Заявка вимагає заповнення спеціальної форми, після чого на мобільний телефон прийде повідомлення із запрошенням в один з центрів, які розташовані:

Буде потрібно прибути всій родині в "повному складі" і з документами, при цьому у заявників знімуть відбитки пальців. Далі прийде повідомлення з номером BLIK і розміром фінансової допомоги – її потрібно зняти протягом 7 днів в банкоматі в розділі "БЛІК зняття".