Нам потрібна робоча сила, а дефіцит на ринку поповнюють громадяни України, заявила міністр сім’ї та соціальної політики Марлена Малонг. Вона вказала, що з 24 лютого в Польщі почали працювати 300 тисяч українців.

За оцінками Міністерства сім'ї та соціальної політики, рівень зареєстрованого безробіття на кінець червня становив 4,9 відсотка і у порівнянні з попереднім місяцем знизився на 0,2 відсотка. За даними Міністерства праці та соціальної політики, на кінець червня 2022 року 819,7 тис. безробітних, на 30,5 тис. менше ніж у травні.

Глава Мінпраці та соціальної політики підкреслила, що рівень безробіття зараз на рекордному рівні – найнижчому за 32 роки.

– У нас 170 тисяч осіб безробітних менше минулого року і на 100 тис. менше, ніж до пандемії, зазначила вона.

За словами міністра, зниження безробіття свідчить про динамічний розвиток економіки.

- Стратегічні інвестиційні програми уряду, які спрямовані насамперед на місцеву владу, стимулюють багато видів діяльності в економіці, але для цього потрібно працювати руками, - підкреслила Малонг.

Вона зазначила, що на низький рівень безробіття також впливає, зокрема, сезонні роботи в літній сезон. - В осінні місяці можна очікувати невеликого зростання безробіття, але ситуація стабільна, - оцінила міністр.

Вона зазначила, що сьогодні польський ринок праці поповнюється громадянами України, які приїхали до Польщі після 24 лютого.

– Цих людей близько 300 тисяч. Дивлячись на кількість виданих номерів PESEL – понад 1,2 мільйона, половина з яких – діти, рівень працевлаштування українських громадян хороший і постійно зростає, – сказала Малонг.

Вона підкреслила, що українці заповнюють дефіцит на ринку праці.

– Нам потрібна робоча сила і ми б хотіли, щоб громадяни України приймали рішення залишатися в нашій країні. Тому ми запроваджуємо системні рішення, пов’язані, зокрема, з доглядом за дітьми, можливість створення закладу денного догляду або відкриття бізнесу, щоб якомога більше людей з України взяли роботу. Ця робота дає їм відчуття стабільності та гідності, – зазначила очільниця Мінпраці та соціальної політики.

Вона нагадала про запуск нового порталу pracawpolsce.gov.pl, який має полегшити пошук роботи українцям у Польщі. Портал доступний у трьох мовних версіях: польській, українській та англійській.